Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Присаждат крайници на 18-дневно бебе и те растат с него

18-дневен Оуен Монро става първият човек на планетата, на когото е извършена частична трансплантация на сърце. Този медицински пробив, извършен през 2022 г., привлича вниманието на холивудските сценаристи, които включват историята в прочутия дългогодишен сериал „Анатомия на Грей“.

Миналата седмица лекарите на момченцето от болница в Северна Каролина документираха сбъдването на още една отдавнашна мечта. В статия, публикувана в сп. JAMA (изданието на Американската медицинска асоциация), те подробно описаха как тъканите, присадени, за да спасят Оуен, растат заедно с него. Така малкият пациент за втори път влезе в учебниците по медицина. В момента той е на 20 месеца.

Новите клапи и кръвоносни съдове са в синхрон с растежа му, което означава, че за разлика от повечето деца, родени със същия дефект, при него може да не се наложат нови рискови сърдечни операции през целия му живот.

Изследователите отдавна работят, за да направят реално отглеждането на сърдечни клапи чрез тъканно инженерство, като ги създават от клетки в лаборатория. Този подход работи при животни, но досега не е бил прилаган при хора. Това е огромен напредък, казва пред Си Ен Ен д-р Катлийн Фентън, началник на отдела за модерни технологии в хирургията към Националния институт за сърцето, белия дроб и кръвта. Наскоро тя публикува статия за потенциала на частичните сърдечни трансплантации. В нея специалистката прави уговорката, че за да се оцени окончателно новият метод, се налага Оуен и децата след него, на които е бил приложен, да бъдат проследени дългосрочно, за да се види как работи той. „Мисля, че има всички основания да се надяваме, че това наистина ще бъде новаторски напредък за подгрупа от деца, които иначе нямат добри възможности“, допълва д-р Фентън.

След Оуен частична сърдечна трансплантация е била извършена на още 12 деца в САЩ – включително 9 в Duke Health, болницата, която първа я прилага.

Техниката е позволила извършването на „домино трансплантации“, както и на трансплантации, при които едно донорско сърце се използва за спасяване на живота на две критично болни бебета.

Родителите на Оуен Ник и Тейлър Монро разбират, че бебето им има сериозен сърдечен дефект при преглед с ултразвук през 20-ата седмица от развитието на ембриона. Момченцето страда от рядка аномалия – при нея не се образуват белодробна артерия и аорта, а един общ белодробен ствол, в който се влива кръвта от лявата и дясната сърдечна камера. Освен това липсва клапа, необходима за предотвратяване на обратния поток на кръвта, и много хора с това състояние се раждат с дупка между долните две изпомпващи камери на сърцето.

Твърде много кръв тече в белите им дробове, напрягайки малките въздушни торбички. Тъй като кръвта не е добре наситена с кислород, те посиняват и полагат големи усилия, за да дишат, пише 24 часа.

„Още преди да се роди, ние знаехме, че ще се наложи да го оперират много малък и след това вероятно ще има няколко операции, преди да стане тийнейджър, и след това още няколко през целия му живот“, разказва пред Си Ен Ен Ник Монро, бащата на Оуен. При него обаче положението е било още по-сериозно, обяснява д-р Турек.

Вижте още

Оператор от Манчестър кандидатства за концесията на Летище София

ivan

Нечуван рекорд – заловиха 6 тона фалшиви пари

leni

Растящи цени на имотите, при по-малко сделки заради съпротива на купувачите

ivan

Напишете коментар