Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

МОН: 577 класни стаи за хуманитарни науки обновени

През тази учебна година бяха реновирани 577 класни стаи в сферата на хуманитарните науки, благодарение на Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“. В специализираните кабинети децата получават обучение по ключови компетентности в тази област, споделиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

Чрез финансирането по програмата, училищата са в състояние да закупят учебна литература за изучаване на чужди езици, художествена литература, сборници и речници, стенни карти, табла и атласи, портрети на революционери и писатели и други. С цел създаване на приятна и стимулираща обстановка за учене, класните стаи са обзаведени с тематични фототапети, които са адаптирани към изучавания предмет, и тематични ученически маси.

Обновяването на специализираните кабинети е част от първото издание на модула „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“ от националната програма. Бюджетът за дейностите по този модул е близо 10 милиона лева. Сред другите мерки, финансирани от програмата, са създаването или обновяването на стаи за занимания по интереси и провеждането на мероприятия в училищните библиотеки.

През тази учебна година 177 училища и Центрове за специална образователна подкрепа разполагат с нови кабинети за работа по интереси, които се ползват от над 17 000 ученици. Стаите са оборудвани с материали за рисуване, енциклопедии и речници, образователни игри и комплекти за експерименти, реквизити за ролеви игри и драматизация, художествена литература и други.

Целта е библиотеките и кътовете за четене да се превърнат в места, които насърчават мисленето, въображението и творчеството, като част от учебния процес. Общо 642 училища бяха подпомогнати, за да създадат съвременна образователна среда по хуманитарни науки, изкуства и спорт. Едно от тях е Профилираната гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ в Сливен, където беше създаден кът за четене и арт център, който стана „домакин“ на връчването на престижни сертификати на Университета Кеймбридж.

Вижте още

Дончев: Българо-швейцарската програма ни дава шанс да се учим от най-добрите

ivan

Икономическият министър: България е атрактивна дестинация за инвестиции в производството

ivan

Във Враца изграждат закрит басейн за почти 5 млн. лв.

leni

Напишете коментар