Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Нови трамваи се движат от днес по линия номер 1 в София

Чисто нови трамваи се движат по линия номер едно от днес, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която показа трамваите.

Кметът посочи, че усилено продължава модернизацията на градския транспорт. Тя припомни, че преди две години бяха пуснати в движение 20 изцяло нови трамвая по линия номер 7, а около 5 км от трасето по бул. „България“ беше реконструирано със средства по ОП „Регионално развитие“.

Трамваите са общо пет, те са нископодови, с видеонаблюдение, благодарение на което ватманът може да наблюдава не само салона, но и външната част на трамвая. Той разполага с паникбутон, чрез който може да сигнализира при проблем.

Средствата за закупуването на петте трамвая са общински, осигурени със заем на Европейската инвестиционна банка за общо около 17 млн. лв. След като подменихме около 90 на сто от тролеите и над половината от автобусите в София, продължаваме с подмяната на трамваите, отбеляза столичният кмет. Тя подчерта, че трамваите са най-скъпите средства на градския транспорт след мотрисите на метрото. Средната цена в Европа на един трамвай е около 2 млн. евро. За тези трамваи постигнатата цена е около 1,6 млн. лв., съобщи кметът.

Тя каза, че в София са 20 реновирани трамвая от Прага, 15 от тях вече се движат по линия номер 22. Предстои скоро да бъдат пуснати и останалите пет трамвая. През следващата година ще пристигнат трамваите от Базел, осигурени като грант от швейцарското правителство. Фандъкова подчерта, че вече има осигурени средства по ОП „Региони в растеж“ за доставка на още нови трамваи. През следващия месец очаквам да започне процедурата за избор на изпълнител за 13 нови трамвая, които ще заменят старите по линия номер 5. Предстои и откриване на процедура за цялостна реконструкция на трамвайната линия по бул. „Цар Борис Трети“ и ул. „Алабин“ до Съдебната палта.

tramvai-novi-nomer-1-00

tramvai-novi-nomer-1-03

tramvai-novi-nomer-1-02

tramvai-novi-nomer-1-01

Вижте още

Борисов и Медведев обсъдиха задълбочаване на икономическите отношения

ivan

Кристалина Георгиева стана шеф на Международния валутен фонд

ivan

Гръцкото правителство отпуска 20 милиона евро за национално отговорните медии

leni

Напишете коментар