Invest Build Media
Любопитно Туризъм и Екология

Защо Бали може да бъде и отвратително място за туризъм

Бали е активно възхваляван от знаменитости, любители на здравословния начин на живот и други просветени личности – и ако говорим за почивки в хотели, тогава по принцип няма спор с тях.

При смяна на гледната точка обаче образът на острова в Instagram се оказва много далеч от това, с което се сблъскват преселилите се тук за постоянно пребиваване, а приказната картина е засенчена от елементи на бедно селце – с пеещи петли сутрин, местните са хитри и има недостиг на стоки от първа необходимост.

Какво друго може да не харесате, ако се преместите да живеете в Бали?

Отчетохме 8 точки наведнъж:

1. Времето създава проблеми

Бали наистина се радва на вечно лято – термометърът показва около +27 °C през цялата година. Но се оказва, че живеенето в безкрайно лято не е толкова забавно. Бързо започва да изглежда, че животът е неподвижен, защото времето извън прозореца не се променя и не е възможно да си починете от жегата. Поради високата влажност нещата на острова не изсъхват напълно и трябва непрекъснато да се борят с мухъла.

Дъждовният сезон носи известно разнообразие, но би било по-добре да го пропуснете. Дъждовете в Бали са продължителни и могат да се появят няколко пъти на ден през зимните месеци. След тях селските пътища се превръщат в каша.

Бали се намира в сеизмично разстроен район; земетресения с магнитуд 3–4 се случват тук няколко пъти месечно, а с магнитуд 6–7 – веднъж на няколко години. Има и активни вулкани Агунг и Гунунг Батур. Заради всичко това островът вече не изглежда като център за почивка. Точно обратното.

2. Неохотни мотористи

Дори тези, които никога не са имали намерение да се качат на велосипед, са принудени да го направят в Бали. Това е по-бързо, по-евтино, по-лесно за закупуване или наемане.

В същото време да караш в жегата с каска и да стоиш в безкрайни задръствания сред хиляди едни и същи мотористи все още е удоволствие, но няма спасение от него.

Разходката из острова пеша е неприятна и дори опасна: няма тротоари и едни и същи велосипедисти се втурват наоколо по нещо, което смътно прилича на тях. В същото време карат просто позорно – не разпознават мигачите или правилата за смяна на лентата, опитват се да ви отрежат и не искат да дадат път на пешеходците.

3. Чувство за лишени от права

Именно в Европа чужденецът може да се почувства защитен. В Азия, за съжаление, е точно обратното. В Бали, например, е лесно за полицай да спре чужденец и да го уведоми, че е нарушил закона и трябва незабавно да плати глоба в брой, в противен случай ще влезе в затвора – и опитайте да възразите.

Ако къщата на чужденец бъде ограбена, тогава ще търся престъпниците толкова „активно“, че никога няма да бъдат намерени.

Затова се препоръчва да съхранявате всички ценности в сейф, плътно завинтен към пода или стената.

Често срещано явление в Бали е скимирането – копирането на данни от пластмасова карта, когато се постави в банкомат. За да не станете жертва на измамници, трябва да теглите пари само от банкомати, разположени в банките, и да не държите всичките си спестявания на една карта.

Трябва да теглите пари само от банкови клонове на острова.

4. Безкрайни изнудвания

Опитват се да измамят чужденците в Бали в магазини и ресторанти (последните имат данък, който винаги забравят да споменат предварително и той достига до 20%), на пазари и при наемане на жилища.

Те редовно взимат пари за паркиране, но е абсолютно ясно, че не трябва да се плаща: един от местните реши оттук нататък всички да го таксуват за това, че оставя колата си тук. Ясно е, че не може да става дума за никаква сигурност на такъв „паркинг“, така че не можете да оставите нищо в колата дори за няколко минути.

5. Искате ли ми-горенг или наси-горенг?

Дори тези, които изобщо не обичат да готвят, ще започнат да го правят в Бали, защото яденето на пържена юфка ( mi-goreng ) и пържен ориз ( nasi-goreng ) е просто скучно. Освен това балийците ги правят твърде мазни, но пресушени и по някаква причина сладки, така че няма как да не спрете да се чудите защо сурова храна е широко разпространена тук.

Всичко става по-вкусно.

Ако сте твърде мързеливи да готвите, но не искате да забравите вкуса на познатата храна, трябва да се установите по-близо до туристическите зони, където има заведения, предлагащи европейска кухня.

Традиционната балийска храна е уникална и доста монотонна на места.

6. Прекалено изобилна фауна

Би било хубаво да са само гекони, мравки и безобидни, макар и много големи хлебарки, с които можете да свикнете. Но заедно с тях змиите и скорпионите свободно пълзят в къщите на Бали. Те могат да бъдат намерени в шкафове с дрехи, в обувки и дори под възглавницата. Следователно всичко трябва да се проверява непрекъснато внимателно. Има и много бездомни кучета (честно казано, те са спокойни и предимно приятелски настроени на острова), а най-лошите от всички са нахалните маймуни, които крадат храна, телефони, портфейли и се държат агресивно.

7. Ограничения

Бали е остров с всички недостатъци, които идват с това. Полетът до континента от тук е скъп, чакането е дълго за доставка и отново е по-скъпо, отколкото на континента. В някои случаи ще трябва да се задоволите само с онези стоки и специалисти, които се предлагат на острова. Контингентът на последните непрекъснато се променя: едни заминаха, други пристигнаха.

На острова също има малко събития, с изключение на безкрайните религиозни празници. Тези, които са свикнали с богатия културен живот на големите градове, ще намерят Бали скучен.

Монотонният живот бързо омръзва и няма много забавления.

8. Неработно настроение

И накрая, атмосферата на острова не е никак благоприятна за работа, особено когато видите съседите си да стават късно, да релаксират цял ​​ден и след това да правят нов купон до сутринта. Освен това интернетът в Бали е откровено слаб, както кабелен, така и мобилен. Ако работата ви е свързана с това, ще трябва да страдате, за да намерите стабилна връзка.

Вижте още

Започнали ударни инвестиции от големи хотелски вериги в летните ни курорти

ivan

Квартал „Младост“ е домакин на концерт на Орлин Горанов

ivan

Откриха странен женски череп у нас

Напишете коментар