Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ангел Славчев: В училищата в София област липсват преподаватели по основни предмети

Ангел Славчев: Повече така не може! В училищата в София област липсват преподаватели по основни предмети

Десетилетия наред гледаме разрухата на България. Десетилетия наред гледаме, но не виждаме огромната заплаха, която тегне върху образованието в Софийска област – липса на преподаватели и визия за развитие на училищната дейност. Десетки училища оцеляват на ръба. Каза водачът на листата  за народни представители на „Възраждане“ в 26 МИР – София област Ангел Славчев.

Какво е решението на този проблем?

Образованието в София област също е поставено под огромна заплаха. Като председател на общественият съвет в най-голямото училище в община Елин Пелин СУ „Васил Левски“, имах възможност да се запозная с проблемите на училищната система от вътре. Срещайки се с директори на други училища от област София установих, че проблемите навсякъде са идентични. Липсата на преподаватели след 4-ти клас е огромна бездна във всяка една гимназия в областта. Директорите са принудени да се молят на пенсионирани преподаватели да се върнат да обучават защото няма учители. В същото време млади преподаватели, живеещи в област София, пътуват всеки ден до столицата и работят в столичните училища за по-голямо заплащане. Образователната система в момента  работи на търговски принцип. Директорите са принудени да наемат учители без нужната квалификация само, за да подсигурят нужния брой учители, но качеството на обучение е изключително занижено.

Предлагаме училищата да приемат в правилника за вътрешен ред забрана за използване на телефонни апарати по време на часовете, но това не се случва. Ще вземем пример от Гърция, която преди две седмици прие закон с който забранява използването на телефони по време на час. Важно е да отбележим, че има и училища които го прилагат и там резултатите на учениците са драстично по-добри. За да можем се справим с всички тези проблеми трябва спешно да ги сложим сложим на масата. Едно от първите неща, които ще направя като народен представител е да организирам поредица кръгли маси в Народното събрание, където да поканим всички директори на училища от Софийска област и да положим началото на диалог и да си поставим цели за развитието на образованието.

От „Възраждане“ ще положим основата за създаване на ясна стратегия за развитие на област София. Проблемите на всички общини са идентични, но всяка община се справя самостоятелно и това води до дисбаланс в общините. Когато съберем всички общини и те работят заедно за общото благо, нещата ще се случват и жителите на всички населени места ще започнат да живеят сигурно и достойно.

Ангел Славчев е най-активният общински съветник в община Елин Пелин. Има най-много внесени предложения в общинския съвет и на местните избори е втори по брой лични преференции. Славчев участва в три постоянни комисии  „Инвестиции, управление и разпореждане с общинско имущество“ , „ Контрол и мониторинг върху дейността на търговските дружества с общинско участие в капитала“, „Законност, сигурност, обществен ред, граждански права и транспорт“.

„Възраждане“ е с бюлетина №12

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

 

Вижте още

Инвестициите у нас паднаха под нивото от 1996 г.

admin

Васил Божков щял да превръща Телефонната палата в София в изложбена зала

ivan

Може всеки момент да получим покана за чакалнята на еврозоната

ivan

Напишете коментар