Invest Build Media
Имоти и строителство

Спортното министерство дава 631 000 лв. на Станка Златева за зала по борба

Министерството на младежта и спорта ще отпусне 631 000 лв. за изграждане на първи етап на спортна зала по борба в Сливен по проект на клуба на Станка Златева. Това обяви на официалната пресконференция министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

По проект залата ще бъде изградена в парк „Юнак“ в Сливен и ще се използва за тренировъчна дейност по борба. Общата застроена площ на съоръжението е 1250 кв.м. В него ще има два тепиха със зона за изчакващи спортисти и треньорска ложа. Ще бъдат изградени тренировъчни съблекални за мъже и жени, складови помещения за спортния инвентар, както и треньорски офиси и санитарни възли.

Новата спортна зала ще допринесе за популяризирането на борбата и ще даде възможност на повече деца и младежи да тренират този спорт. Също така тя ще бъде подходяща за провеждането на подготвителни лагери на националните отбори за кадетки и девойки.

Освен това в нея ще могат да се организират и администрират състезания, семинари и спортни срещи. Съвместно с училищата ще бъде подпомогнато развитието на училищния спорт и откриването на талантливи млади спортисти.

krasen-kralev-stanka-zlateva-zala-02

„След изграждането на големи спортни зали като „Арена Армеец“, „Колодрума“, „Булстрад Арена“, „Арена Бургас“, които са на много високо европейско ниво, политиката ни е насочена към реконструкцията на съществуващите съоръжения и към изграждане на по-малки тренировъчни зали“, каза министър Красен Кралев.

„В момента имаме дефицит при залите за подготовка, затова с огромно удоволствие подкрепихме проекта на Станка Златева. Надяваме се по този начин да върнем старата слава на българската борба“, допълни той.

По думите на Кралев новата зала е в плановете на федерацията по борба за реформа в спорта и ще бъде един от 6-те национални центрове, в които ще се провежда подготовка и състезания от вътрешния календар.

„Благодаря на министерството, че подкрепи проекта за изграждане на нова зала по борба и на Община Сливен, че предостави терен, защото без тази помощ проектът нямаше да се осъществи“, каза сребърната медалистка от олимпийските игри в Лондон .

Министерство на младежта и спорта открива процедура за възлагане на обществена поръчка „публично състезание“ за избор на изпълнител за изграждането на залата по борба. Тя ще бъде обявена в началото на следващата седмица.

Това не е първата голяма инвестиция от спортното министерство в Сливен. През 2011 г. ММС отпусна средства в размер на 222 000 лв. за реконструкция на покритата лекоатлетическа писта в Спортен комплекс „Сливен”, а през 2015 г. 93 000 лв. за газификация на същата зала.

 

Вижте още

Общини могат да кандидатстват по ОП „Околна среда“ за ремонт на язовири

admin

Откриха девет напълно обновени училища и детски градини в Севлиево

ivan

Две тапи по-малко по магистрала „Хемус“ от днес, ремонтирани са три виадукта

admin

Напишете коментар