Invest Build Media
Имоти и строителство

Лиляна Павлова даде начало на строежа на язовир „Луда Яна“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова даде начало на изграждането на язовир „Луда Яна“ край Панагюрище. Съоръжението, чието строителство е замразено преди 30 години, ще осигури питейна вода на града, за околните 7 села и за още 5 селища от общините Пазарджик и Стрелча.

Това е един дългоочакван проект, който ще осигури питейна вода на над 40 000 души, посочи в обръщението си министър Павлова. По думите й инвестицията в съоръжението е изключително важна и от гледна точка на това, че през 21 век не бива да се допуска да има райони без питейна вода. Тя отбеляза, че строителните дейности ще са в размер на 56,3 милиона лева, а финансирането е от Световната банка.

Планираният срок за изпълнение е 900 дни, но министър Павлова изрази увереност, че то ще приключи предсрочно. Амбицията ни е до края на 2018 година язовир „Луда Яна“ да бъде готов и през пролетта на следващата година да бъде напълнен.

Министър Павлова запечата „капсула на времето“, която ще бъде вградена в стената на язовира. В текста на посланието е записано: „Вграждаме това послание с надеждата, че когато след 100 години то бъде прочетено, България ще бъде мирна и проспериращата държава“.

По-късно пред журналисти министър Лиляна Павлова посочи, че към язовира ще бъдат изградени водопреносни системи и пречиствателна станция за питейни води. Тя припомни, че хората от години страдат от проблем с водоснабдяването. Имало е много кризисни ситуации, включително и бедствено положение по тази причини, обясни Павлова. Тя каза още, че до края на годината ще бъде завършено строителството и на язовир в община Рудозем. До няколко седмици се очаква да започне и рехабилитацията на стената на язовир „Студена“ в област Перник, допълни министърът. Този ремонт, по думите й, ще се прави изцяло от водолази със специални подводни техники, които до този момент не са прилагани у нас.

liliana-pavlova-lyda-yana-02

liliana-pavlova-lyda-yana-03

liliana-pavlova-lyda-yana-04

Вижте още

78 заповеди за премахване на незаконно надстрояване издадени от ДНСК

admin

За първи път в България ремонтират язовир без да го източват

admin

До края на следващата седмица ще завърши ремонтът на първите 12 км от АМ „Тракия“

Напишете коментар