Invest Build Media
Имоти и строителство

90% от населението на земята дишат мръсен въздух

Девет от всеки десет души от населението на земята дишат въздух с лошо качество, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). Замърсяването на въздуха води до смъртта на 6 млн. души всяка година.

Новите данни в доклад на СЗО „са достатъчни, за да направят всички нас изключително загрижени”, каза пред репортери Мария Нейра, шефът на управлението за обществено здраве и околна среда в СЗО.

Проблемът е по-остър в градовете, но качеството на въздуха и в провинциалните райони е много по-лошо, отколкото много хора мислят, допълни тя. Въздухът в бедните страни е много по-мръсен, отколкото в богатите, но замърсяването засяга „на практика всички страни в света и всички части от обществото.”

Докладът на СЗО е базиран на събраните в 3000 места по света данни. В резултат на анализа се оказва, че 92% от световното население живее на места, където нивата на замърсяване на въздуха са по-високи от стандартите на СЗО.

В най-тежко положение са страните от Югоизточна Азия и Западния тихоокеански регион – включително Китай, Малайзия и Виетнам.

Вижте още

Южна Корея готова да строи инсталацията за RDF-гориво на София

ivan

Най-високата дървена сграда в света се строи в Норвегия

ivan

Ще строят нова сграда за Европейския парламент в Брюксел

ivan

Напишете коментар