Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Тройно намалели руските купувачи на имоти в България след края на 2014 г.

Спрямо края на 2014 г. руските купувачи на ваканционни имоти в България намаляват над три пъти, докато броят на българските нараства. Това показва анализът на компанията Green Life Development & Resorts, предоставен на медиите.

„След събитията в Украйна през 2014 г. броят на рускоговорящите купувачи рязко падна, но от началото на 2015 г. пазарът се задържа на относително стабилно ниво“, коментира изпълнителният директор на компанията Теофил Петров. „Общият обем сделки не търпи съществена промяна, но такава се вижда в типа на купувачите и техните мотиви за покупка. От изцяло външен пазарът на имоти в сегмента „втори дом“ става все по-насочен навътре“, допълва Петров.

По данни на регистъра БУЛСТАТ нараства влиянието на купувачи от Западна Европа като делът им е около една четвърт от този на рускоговорящите. Според Green Life Development&Resorts обяснението е в това, че сделките с граждани от страни от Западна Европа са всъщност с емигрирали българи, водени както от носталгията, така и от желанието да инвестират спестяванията си.

Вижте още

Продължаващото повишение на заплатите води до ръст на цените на жилищата

ivan

Икономическият министър: Изпълнили сме всички изисквания за чакалнята на Еврозоната

ivan

Страната ни реализирала рекорден износ през 2017 година

ivan

Напишете коментар