Invest Build Media
Имоти и строителство

Незаконен се оказа новият зоопарк в Пловдив

Строителството на новия зоопарк в Пловдив, който в неделя бе посетен от премиера и военния министър, е незаконно, постанови Върховна касационна прокуратура, предаде БГНЕС.

Паркът следва да бъде премахнат, тъй като строителството му е извършено с куп нарушения по Закона за устройство на територията и Закона за обществените поръчки. Постановлението на ВКП е от 19 октомври тази година, почти две седмици преди височайшото посещение.

Изградените сгради и хабитати трябва да се премахнат въз основа на чл. 224 и чл.225, ал.1, става ясно от постановлението на ВКП, която връща случая на Окръжна прокуратура Пловдив със становище за образуване на досъдебно производство.

Нарушенията, констатирани от ВКП относно Закона за обществените поръчки, са във връзка с договора за 4.6 млн. лв. с изпълнителя „Запрянови- 03” ЕООД, като поръчката е дадена преди да бъдат представени количествено- стойностни сметки. Договорът за строителство е сключен шест месеца преди да има одобрени инвестиционни проекти.

Постановлението на ВКП бе представено от бившата районна кметица Даниела Желязкова, която е подавала сигнали до Окръжна и Апелативна прокуратура Пловдив, но и от двете места са отказали да образуват досъдебно производство.

На този етап новият зоопарк вече разполага с Акт 15, до края на ноември се очаква да получи Акт 16, а отварянето се предвижда за пролетта, за да имат време животните да се аклиматизират. При посещението си в Пловдив премиерът обеща бенгалски тигър 260 кг, който в момента живее в столичния зоопарк.

Вижте още

Строителството на Южната дъга на София може да стартира до края на 2019 г.

ivan

Алексей Навални показа „Двореца на Путин“ (СНИМКИ)

На 21 октомври пускат цялото движение по бул. „Пенчо Славейков“ в София

ivan

Напишете коментар