Invest Build Media
Туризъм и Екология

Пътуванията на българи в чужбина се увеличили с 20,4% през октомври

Пътуванията на българи в чужбина през октомври са 404.0 хил. или с 20.4 на сто над регистрираните през октомври 2015 г., съобщи Националният статистически институт. Посещенията на чужденци в България са 678.6 хил., или със 17.6 на сто повече в сравнение с октомври 2015 година. Регистрирано е увеличение при всички наблюдавани цели: със служебна цел – с 22.9 на сто, с цел почивка и екскурзия – с 18.7 на сто, и с други цели – с 14.9 на сто.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на българите в чужбина формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 48.7 на сто, следвани от пътуванията със служебна цел – 26.7 на сто, и пътуванията с цел почивка и екскурзия – 24.6 на сто. В сравнение с октомври 2015 г. e регистрирано увеличение при пътуванията с други цели – с 35.3 на сто, и със служебна цел – с 20.8 на сто, докато тези с цел почивка и екскурзия намаляват с 1.3 на сто.

През октомври с други цели са били 68.4 на сто от пътуванията към Турция. Пътуванията със служебна цел към Холандия са 50 на сто, а тези към Италия и Испания с цел почивка и екскурзия са съответно 50.7 и 41.1 на сто от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни.

От общия брой чужденци, посетили България през октомври, делът на гражданите от ЕС е 57.1 на сто, или с 25 на сто повече в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличават се посещенията на граждани от почти всички наблюдавани страни.

Увеличават се и посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ – с 6.9 на сто, като най-голям е ръстът на посещенията на граждани от Украйна – с 15 на сто.

През октомври преобладава делът на посещенията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) – 46.8 на сто, следвани от посещенията с цел почивка и екскурзия – 35.7 на сто, и със служебна цел – 17.5 на сто.

Вижте още

Вицепремиерът Симеонов въвежда ред в хаоса на Слънчев бряг

ivan

Какво ще ви струва да си осигурите втори паспорт и в кои държави се предлага той?

viktoria

Хопкинс: Британските туристи обичат България

ivan

Напишете коментар