Invest Build Media
Имоти и строителство

Откриха важен исторически надпис в Античния театър в Пловдив

Новооткрит надпис гласи, че Античният театър в Пловдив е строен през 90-те години на Първи век след н.е., а не както бе известно досега през 116-117 година от Втори век. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев заедно с археологът Мая Мартинова и Николай Шаранков, разчел надписа.

С това, по думите на Тотев отпада и твърдението че великолепното съоръжение е строено по времето на император Марк Улпий Траян за сметка на император Домициан.

Шаранков уточни, че надписът е на старогръцки и е намерен в неразкрито във времето стълбище на Античния театър. По думите му това е най-ранният надпис, който дава информация не само за Филиполол, но и за институциите в града, за създаването на общото събрание на провинция Тракия, както и за водещата му роля в провинцията по времето на Домициан.

Част от надписа, който пренаписва историята на Пловдив, е открит още преди десет години, но при реставрациите днес археолозите попадат и на неговото продължение, което е неочаквано и води до такова откритие. Той ще бъде консервиран и изложен в галерията под сцената на Античния театър, която в момента се реставрира и подготвя за експониране.

По думите на археолога Мая Мартинова според събраните данни за тогавашния Пловдив може да се каже следното „Един цветущ град, един от най-големите в източните провинции на Римската империя и както казва Лукиан в произведението си „Бегълците“ неговата красота блести отдалече“.

Вижте още

Новият път до Летище София да е готов до ноември иска транспортният министър

ivan

Фандъкова: 90% от стоманобетоновата конструкция на релсовия път на Граф Игнатиев са готови

ivan

Премиерите на България и Гърция стартираха изграждането на газова връзка

ivan

Напишете коментар