Invest Build Media
Имоти и строителство

Масово строят зарядни станции за автомобили в Европа

Четири от най-големите производители на автомобили в света обявиха, че са се споразумели да инвестират в изграждането на хиляди станции за бързо зареждане на електромобили в Европа. Целта е населението да започне да възприема тези коли като нещо нормално, а не като екзотично изключение.

Ключов момент за това е да се преодолее страхът на водача, че акумулаторите ще се изтощят преди да е достигнал зарядна станция. Това е и една от причините електроколите все още остават нишов продукт.

На първо време Volkswagen, Daimler’s Mercedes, BMW и европейското поделение на Ford Motor, ще построят 400 станции. Финансови параметри засега не се съобщават.

В съвместното начинание участват също Audi и Porsche и то е отворено и за други желаещи да се включат. След издигането на 400 зарядни станции по големите магистрали на Европа, групата планира да построи още хиляди из целия континент до 2020г.

„Достъпността на станции за бързо зареждане за пръв път ще позволи мобилност на дълги разстояния и ще убеди нови и нови клиенти да се насочат към електрически автомобили“, заявява Дитер Цетче, главен изпълнителен директор на Daimler.

Целта ни е зареждането на електромобил да стане толкова рутинно, колкото пълненето на резервоара на бензиностанция, казват още компаниите в съвместното си изявление.

Според „Ройтерс“ решението им е мотивирано от успеха на американската компания Tesla и предварителните записвания за нейната кола Model 3.

Правителствени регулатори също призовават бизнеса да инвестира в изграждане на инфраструктура за електромобили. В САЩ не е ясно каква политика спрямо автомобилите, захранвани с ток, ще предприеме новата администрация на президента Доналд Тръмп.

Германското правителство подпомага автоиндустрията със субсидиране на електрическите коли, но и притиска компаниите да започнат да изграждат инфраструктура за тях.

Част от инвестициите се очаква да дойдат от средствата, които Volkswagen прие да изплати за уреждане на спора за измамата за нивото на вредните емисии на дизелови двигатели на компанията. От Daimler неотдавна казаха ,че ще вложат в сектора 10 млрд. евро.

Вижте още

Регионалният министър: Налага се съкращаване на срока за строежа на тунел Железница

ivan

Вдигат нова сграда мястото на шоурума на Лада в Младост

ivan

Приключи ремонтът на надлеза при Ченгене скеле

ivan

Напишете коментар