Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Китайската национална ядрена корпорация изрази интерес към проекта „Белене“

Министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещнаха днес с представители на Китайската национална ядрена корпорация по инициатива на компанията. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

По време на срещата министър-председателят Борисов е пояснил, че проектът „Белене“ би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. От страна на представителите на китайската корпорация е потвърдена готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия. След като „Национална електрическа компания“ ЕАД заплати на „Атомстройекспорт“ дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“ сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет. Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.

Вижте още

Дончев: Българо-швейцарската програма ни дава шанс да се учим от най-добрите

ivan

Интересът на купувачите в София е към по-големи апартаменти

admin

11 млн. души в Европа са заети в социалната икономика

ivan

Напишете коментар