Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Стартира архитектурен конкурс, посветен на Пловдив

Камарата на архитектите в България, регионална колегия Пловдив за седма година организира „Архитектурен форум Пловдив „. Тази година той става част от Културния календар на града и се подкрепя официално от Община Пловдив. Партньор в провеждането на събитието е общинска фондация „Пловдив 2019“.

Архофорумът ще се проведе в периода 10.09.- 20.10.2016 г., когато градът е домакин на множество културни, музикални и арт прояви. Основен акцент в програмата му е Архитектурния конкурс „Тютюневият град на Пловдив – идентичност, обновяване, приобщаване“, който вече стартира на 25 юли и ще продължи един месец. Идеята на организаторите е да се съберат професионални предложения за съхраняване и адаптация на това ценно архитектурно наследство на града, които да се предоставят на община Пловдив като насоки за по-нататъшни действия. Темата на конкурса е сблъсъкът между частните инвестиционни интереси и адекватното опазване на „тютюневия град“ като групова културна ценност.

Конкретният повод е разрушаването на тютюневият склад на ул. „Одрин“ 8 на 6 март т.г., което срещна сериозна съпротива както от гражданите на Пловдив, така и от пловдивската архитектурна гилдия. Необходимо е да се потърси най-подходящата форма на диалог за постигане на баланс между инвестиционните намерения на собствениците и защитата на идентичността на тази градска територия, заявяват от КАБ Пловдив.

На сайта   http://tutun.kab-plovdiv.com/, подготвен специално за конкурса, са обявени условията за участие. Всички проекти ще бъдат представени по време на Архитектурен форум Пловдив 2016, в рамките на традиционната изложба на пловдивските архитекти от 20.09 до 20.10.2016 г. на Главната пешеходна зона.

Ще бъде организирана и Лектория „Тютюневият град на Пловдив- идентичност, обновяване, приобщаване“, която ще се проведе на 19.09.2016 г. в Дом на културата „Борис Христов“. В нея са поканени 4 лектора от различни области, свързани с адаптацията и ревитализацията на исторически сграден фонд. По време на лекторията във фоайето пред залата ще се проведе изложение на фирми, които предлагат материали, използващи се при адаптация, реставрация и реконструкция на ценен сграден фонд.

Финалът на Архофорум Пловдив 2016 г. е на 3 октомври от 19 ч., когато ще се проведе традиционната Вечер на пловдивските архитекти в уютната атмосфера на къщата на Енчо Пиронков в Стария град.

Вижте още

Архитектът Ян Геел предлага удължаване на пешеходните зони и велоалеите в София

ivan

Басейнът – лукс или необходимост (СНИМКИ)

Професия архитект: 7 полезни съвета за бъдещи студенти по архитектура

leni

Напишете коментар