Invest Build Media
Имоти и строителство

Кабинетът даде на Столичната община 19 дка имоти в „Младост“ и „Красно село“

След като в началото на ноември правителството гласува да продаде имот на военното министерство в столичния кв. „Младост“, кабинетът отмени решението си. До ситуацията се стигна след личната намеса на премиера в оставка Бойко Борисов.

Имотът в „Младост“ е с площ 11,5 дка. Той беше с отпаднала необходимост за военното министерство, а данъчната му оценка надхвърля 500 000 лв.

След първоначалното решение на правителството независимият депутат Георги Кадиев обяви, че сделката е „поредната далавера в Министерството на отбраната“. Той определи стартова цена от 35 евро на квадратен метър за скандална и я сравни с цените на подобни терени в „Младост“, които започват от около 300 евро за квадратен метър.

По-малко от седмица след това решение Борисов спря продажбата на имота. Той предложи теренът да бъде предоставен на Столичната община за изграждане на парк. Точно това и стана, като с предоставянето на терена правителството препоръчва имотът да бъде озеленен, да бъдат поставени обекти за спорт, развлечения и социално-културни дейности.

Кабинетът реши още да намали капитала на „Национална спортна база“ ЕАД чрез обезсилване на акции на стойност, съответстваща на стойността на правото на собственост върху имот от 7,5 дка в столичния район „Красно село“. Теренът е в района на конната база в местността Славия и ще бъде прехвърлен безвъзмездно на Столичната община за изграждане на ново метродепо за престой, ремонт и обслужване на влаковете. Депото е включено като самостоятелен подобект при строителството на третата метролиния в София.

Вижте още

Полагат нов асфалт по разрушените от наводнение улици на Мизия

ivan

Общината в София инвестира 48 млн. лв. в строителство и ремонт на детски градини и училища

ivan

Магистрала Хемус ще стигне до Варна през 2025 г. обеща регионалният министър

ivan

Напишете коментар