Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Експертен съвет одобри проект за небостъргач в кв. „Хладилника“ в София

Проектът на 55-етажната кула „Парадайз тауър“ в софийския квартал „Хладилника“ е преминал второто обсъждане в разширения състав на експертния съвет към направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община вчера, информира специализираният сайт Градът.бг.

Предстои внасянето на проекта за одобрение от Столичния общински съвет.

През октомври 2016 г. проектът беше върнат за преработка, а вчера главният проектант арх. Мая Йовчева от бюрото „Проарх“ е защитила подобрената версия с отстранени забележки, направени от експертите преди месец. Тя е представила и световни практики от Барселона, Кьолн, Мадрид, Малмьо, Марсилия и Лондон за отделни пунктови високи сгради, отделно от обособените бизнес ситита, в подкрепа на концепцията за небостъргач на бул. „Черни връх“ и „Сребърна“.

Новата „Парадайз тауър“ с 55 етажа и 215 метра височина няма да затруднява гледката към планината Витоша, е уверила арх. Йовчева.

Според публикацията за пръв път на подобно обсъждане е бил представен трафик анализ и сценарий за дву- и трикратно увеличаване на автомобилния поток. При него колоната за изчакване няма да е повече от 50 м при 1-2 м разстояние между автомобилите. Според проучването „Парадайз тауър“ ще генерира около една трета от общия трафик, или около хиляда автомобила, при разчет за 3 хиляди автомобила на час. Анализите обаче разглеждат ситуация с довършен бул. „Тодор Каблешков“ с по три ленти във всяка посока, което няма да се случи в най-близкото бъдеще, коментира електронното издание.

Проектът е част от общ комплекс със сегашния мол „Парадайз център“ и същия инвеститор – „Магна МК“. Очаква се да бъде готов около 2022 г.

Сградата ще има търговска и жилищна част, на първите партерни етажи е обособена търговска зона. Строителството е върху отдавна отчужден терен между бул. „Т. Каблешков“, бул. „Черни връх“, ул. „Емилиан Станев“ и ул. „Ген. Иван Колев“. Предвидена е и топла връзка с „Парадайз център“ и с метростанция „Витоша“.

Снимка: Градът.бг

Вижте още

Тоталната промяна на руско жилище и впечатляващият интериор

leni

Търговски център в Катар – вътре с река и таван, боядисан като небе (СНИМКИ)

Освежаване на балкона без да се налага ремонт

leni

Напишете коментар