Invest Build Media
Имоти и строителство

Кметът на Младост ще може да спира спорните строежи

Кметът на София Йорданка Фандъкова прехвърли на районния кмет на „Младост“ Десислава Иванчева отговорността да спира строителството на жилищни сгради със средно застрояване, паркове с площ до 1 хектар, малки производствени сгради и др. Това се разбира от съобщение във „Фейсбук“ на профила на кмета по повод преговорите със собствениците на имот при бл. 70 в „Младост“, срещу чието застрояване протестират жители на квартала, съобщи „Дневник“.

Протестите срещу застрояването на зелената площ започнаха през ноември 2016 г. – ден след избора на Десислава Иванчева за районен кмет.

„Докато се водят преговори със собствениците на имота при бл. 70 в „Младост“, не е редно строителните дейности да продължават. Затова днес с моя заповед кметът на „Младост“ получи правомощия да спира строителството и да забранява достъпа до строежи от четвърта до шеста категория“, написа Фандъкова.

Тя посочва, че чрез решението „администрацията на район „Младост“ ще може да води преговорите, като не допускаме общината да бъде подлагана на натиск“, а районният кмет има подкрепата ѝ да води и преговорите със засегнатите страни, и тези със Столичния общински съвет.

Вчера Фандъкова се е срещнала с районния кмет и екипа ѝ. „Г-жа Иванчева ме информира, че до момента нямат конкретни предложения за бл. 70, които да обсъдим, но са започнали разговори със собствениците на имота“, написа кметът на София. Тя припомня, че екипът ѝ е участвал в изготвянето на проекта за промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община и Закона за устройство на територията, в който се създава нова категория „терени за озеленяване в жилищните комплекси“, предвижда се забрана за смяна на предназначението на имоти, отредени за озеленяване, завишаване на отстоянията и изискванията за паркоместа за някои типове строителство, недопускане на заграждане на части от имоти, които попадат върху улица и др.

„За съжаление, Народното събрание не успя да разгледа всички наши предложения, а за други – не получихме подкрепа. Веднага след избирането на ново Народно събрание, Столична община ще внесе отново предложенията за промени на ЗУТ и ЗУЗСО“, заявява Йорданка Фандъкова. Тя уверява, че се работи за защита на междублоковите пространства от застрояване, за промените, които ще бъдат предложени, ще са също в посока за намиране на трайно решение срещу застрояването на зелените площи в кварталите.

Вижте още

Първи небостъргач Тракия Скай ще строят в Пловдив

ivan

2,2 млн. лв. ще струва нов мост над р. Бели Осъм и пътна връзка за Троянския манастир и Орешак

ivan

Ще се строи нова детска болница

leni

Напишете коментар