Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Чуждите инвеститори в България са доволни, готови са да вложат още средства

Фирмите, инвестирали в България, са доволни и биха искали да направят още инвестиции тук. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ричард Клег, партньор в адвокатска кантора Wolf Theiss, консултираща инвеститори в България. Той цитира изводите от наскоро излезлия доклад на Wolf Theiss за сливанията и придобиванията в Източна Европа и България.

„Един от най-големите акценти е колко всъщност компании желаят да реинвестират в региона. Над 90% от всички фирми, направили капиталовложения, ще ги повторят. Смятам, че това е много позитивен знак за Централно- и Източноевропейския регион. Ясно е, че в някои страни този процес е засилен, като например в Полша, където пазарът е по-голям, но тези, които са инвестирали в България, също са удовлетворени и желаят да правят още инвестиции“, обобщи гостът в студиото.

Той добави, че в сектори като технологии и телекомуникации има 23 компании, които неговата фирма консултира и всички те проявяват интерес към нови инвестиции.

Клег коментира и в кои сектори е концентриран интересът на чуждестранните инвеститори. „В доклада, в който са интервюирани 150 членове на висшия мениджмънт на компаниите, инвестирали в региона или имат интерес да инвестират тук, изпъкват сектори като телекомуникации и медии. Следват секторите на услугите, индустрията и фармацията“, допълни той.

„Всъщност инвеститорите са доста гъвкави по отношение на това в кой сектор ще инвестират. Има 3 основни категории изисквания, които ги интересуват. Първата са производствените технологии и правата върху тях. Втората – брандът на компанията. Третата е пазарният дял. Затова, независимо от секторните граници, инвеститорите следят за наличието на именно тези елементи“, допълни Клег.

Според него има рязък контраст със страни като Полша, Чехия и Австрия, които оглавяват класацията на Wolf Theiss. „Спокойно можем да кажем, че България стои по средата в регионален план, говорейки за инвеститорски интерес“, отбеляза още той.

Вижте още

Haй-гoлямaтa coфтyepнa ĸoмпaния y нac щe oтвopи нoв oфиc във Варна

София се заема със строителство на улици в нови квартали

admin

За нормален живот на четиричленно домакинство са необходими 2361,28 лв. месечно

ivan

Напишете коментар