Invest Build Media
Инвестиции

Имотите постигнали двуцифрен растеж през втората половина на 2016 г.

Двуцифрен ръст в търсенето и в цените на жилищните имоти в България за първи път от 10 години насам отчитат брокери за втората половина на 2016 г. Само за 6 месеца цените на жилищния пазар у нас са скочили с 12%, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти.

В столицата средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро. Пред БНР Брокерът Илияна Василева обясни, че най-търсени са по-малките апартаменти до 60 кв. м. Ако купувачите са семейства, се търсят двустайни или тристайни апартаменти и в зависимост от финансовото им състояние, те са готови да живеят и в по-крайните квартали.

В повечето случаи обаче имоти се търсят с цел инвестиция и отдаване под наем. В тези ситуации основните купувачи на пазара могат да си позволят да търсят с месеци, а дори и повече, обясни още брокерът.

Според Василева с цел инвестиция се търси предимно тухлено ново строителство и в райони, в които отдаването под наем става бързо и лесно. След време, ако трябва да се препродават, тези имоти си държат цената, уточни тя.

След застоя на пазара от есента насам банковата политика по лихвите за месеци е преобразила пазара, твърдят още посредниците в сделките с недвижими имоти. Търсенето е скочило с една трета. Вече се говори и за дефицит в предлагането, обясни Илияна Василева. Според нея от началото на тази година лисват стойностни имоти на пазара, и то във всички сегменти.

„Не говорим само за малките жилища. Включително клиенти, които имат добър ресурс от порядъка на 150 хил. евро и търсят, да речем тухлен, хубав, тристаен апартамент с гараж, нямат добър избор и няма голямо предлагане на такива оферти“, посочи брокерът.

Новите строителни проекти се опитват да отговорят на зараждащия се вече дефицит на стойностни имоти, отчитат още хората от бранша. Една четвърт от купувачите се ориентират към сделки „на зелено“, което е изненада, защото тези сделки се считат за рискови.

Цените през тази година ще се задържат високи и дори ще растат още в най-търсените категории имоти, категорични са брокерите.

Вижте още

Жените в България получават 13,5% по-малко от мъжете

leni

Кризата от COVID-19 ще повиши цената на кафето

viktoria

Данъчната кампания ще започне на 10 януари

ivan

Напишете коментар