Invest Build Media
Туризъм и Екология

Все повече чужди туристи посещават опера и балет в България

Интересът на чуждите туристи за посещение на опера и балет в България се засилва. Това стана ясно от срещата на министъра на туризма Стела Балтова с директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Български туроператори активно работят за привличането на туристи с цел оперен туризъм, който се съчетава с посещение на културно-исторически забележителности.

Чужденци от над 15 страни вече са били на опера и балет в София, заяви акад. Карталов. Основните пазари са от Германия, Швейцария, Норвегия, Англия, Италия, Австрия. Дори има посещения от Япония и САЩ, като наскоро 96-годишна американка специално е дошла в България с тази цел. Всяка събота от съседна Сърбия са започнали да идват по 2 автобуса туристи с цел да се насладят на представленията на българската опера и балет.

Двамата очертаха като приоритет готовността на Софийската опера и балет за по-ранното обявяване на календара на представленията за година напред, за да може да бъде разпространяван от туроператорите навън. Също така задълбочаване на сътрудничеството между двете институции с цел реклама на България. С подобни посещения се диверсифицира българският туристически продукт, като страната ни се превръща в целогодишна дестинация, отбеляза министър Балтова.

Според нея идващите туристи за опера и балет са отворени хора за получаване на нови знания, които допълнително разглеждат културно-историческите обекти на столицата и региона. Това допринася за развитието на нови туристически програми, които досега оставаха неизползвани. Освен това те отсядат във висококатегорийни хотели, търсят луксозни превози и ресторанти, правят също така шопинг.

При нас идват организирани „Вагнерови общества“ от цял свят. От Холандия дойдоха много посетители специално за постановката на „Пръстенът на нибелунга“, обясни Пламен Карталов. Все повече нараства делът на билетите закупени онлайн от чужденци. Например за „Пръстена на нибелунга“ около 65% от посетителите не са били българи.

Вижте още

Представители на туристическия бранш в Гърция са недоволни от тестването на „Промахон“

leni

БТА: Одрин стана предпочитана дестинация за пазаруване на българите

ivan

ГДБОП спря достъпа до сайт за измамни резервации за почивки в Гърция

ivan

Напишете коментар