Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Сертификати връчени на три компании, откриващи нови работни места

Министърът на икономиката Теодор Седларски връчи три сертификата за инвестиция клас „А“ по Закона за насърчаване на инвестициите. Сертификати получиха проектите на „Агрипрес Сервиз“ ЕООД, „Куестърс България“ ЕООД и „Скейл Фокус“ АД. На официалната церемония присъстваха още зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, както и изпълнителните директори на Национална компания индустриални зони Стефан Стайков и Антоанета Барес.

Министър Седларски заяви, че инвестициите по тези проекти са на обща стойност 5.57 млн. лв., а общо по проектите ще бъдат създадени 345 нови работни места и посочи, че само за първите четири месеца на 2017г. са издадени 9 сертификата на обща стойност 148.88 млн. лв., предвиждащи създаването на 3850 нови работни места.

Министърът на икономиката изтъкна, че два от проектите на „Куестърс България“ ЕООД и „Скейл Фокус“ АД  са в областта на високотехнологичните дейности от сектора на услугите, по-конкретно от информационните технологии, което е една от най-динамично развиващите се индустрии през последните години и заедно с аутсорсинга са сред водещите сектори за привличане на инвестиции у нас.

По думите му третият проект на „Агрипрес Сервиз“ ЕООД е в областта на логистиката /съхранението на товари/ и се осъществява на територията на индустриална зона „София-Божурище“. „Това е най-динамично развиващата се индустриална зона, стопанисвана от Национална компания „Индустриални зони“, чийто едноличен собственик на капитала е Министерството на икономиката. В зона „София-Божурище“ се осъществяват 19 сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите проекти, като най-големият интерес от страна на чуждестранните инвеститори има в автомобилната индустрия и високотехнологичните услуги“- каза още министърът.

Министър Седларски обяви още, че проектите получили сертификати за инвестиция през 2016 г. са двадесет и четири – два пъти повече в сравнение с предходната година,а общият размер на инвестициите по проектите е 383.67 млн. лв. – с близо 200 млн. лв. повече от 2015 г. „Очаква се разкриването на над 4700 нови работни места“ – допълни министърът.

Представителите на инвеститорите изтъкнаха, че България е добро място за инвестиции, както и че бизнесът и държавата работят в една посока. Пламен Цеков изпълнителен директор на „Скейл Фокус“ АД благодари на министър Седларски, че се подпомага IT индустрията.

Вижте още

Общинската икономика в София е в добро състояние и с големи инвестиции

ivan

Фондация ‘За Нашите Деца’ представя хъб за ранно детско развитие

Биткойн показва Мощ: Над 48 милиона портфейла и непрекъснато растяща глобална популярност

А. Стойковa

Напишете коментар