Invest Build Media
Инвестиции

Варна започва втория етап от транспортния си проект

Близо 16 млн. лв. без ДДС планира да похарчи Варна за ремонт на улици и пътни съоръжения в рамките на втората фаза от проекта „Интегриран градски транспорт“. Това става ясно от текста на публикувана обява за възлагане на обществена поръчка, пише „Дневник“.

Предвидените реконструкции ще бъдат извършени по булевардите „Осми Приморски полк“, „Васил Левски“, „Христо Смирненски“ и „Съборни“. Ще бъдат ремонтирани улици, пътни възли и пешеходни подлези. В рамките на обществената поръчка ще трябва да бъдат извършени и дейности по достъпност на градската среда.

Най-голям дял от предвидената сума – до 6.7 млн. лв., ще бъде заделена за ремонта на бул. „Васил Левски“.

В условията за участие в търга е посочено, че евентуалните победители в него ще разполагат с 60 календарни дни за проектиране, а строителните работи ще трябва да приключат в рамките на около 8 месеца.

В края на миналата година подготовката на документите за финансиране на втората фаза от проекта „Интегриран градски транспорт на Варна“ стана повод за остро писмо от зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова до община Варна. Според текста му екипът, работил по документацията, бе допуснал некомпетентност, пропуски и множество нарушения на правилата за работа. За отстраняване на нередностите беше поставен срок до края на м.г.

Вторият етап на проекта за интегриран градски транспорт на Варна предвижда купуването на 15 нови автобуса, разширяване и ремонт на пътни артерии, изграждане на 25 „интелигентни“ пешеходни пътеки, на система за преброяване на трафика и надграждане на вече съществуващата – за информация в реално време за движението на автобусите в града. Предвидените дейности са на обща стойност над 30 млн. лв. от които делът на община Варна е само около 1 млн. лв.

В комплекта документи за работа по проекта, изпратени до регионалното министерство през ноември м.г., не бе приложено задължителното „Партньорско споразумение“ между община Варна и дружеството й „Градски транспорт“ ЕАД. Липсваше и актуална транспортно–комуникационна схема, която се оказа основна пречка и за въвеждане в експлоатация на повечето компоненти от първия етап на проекта, чиято стойност беше над 100 млн. лв. Неговото формално приключване беше отчетено в края на август т.г., но и до този момент основни компоненти от него не са въведени в експлоатация.

Вижте още

Чуждите инвестиции в България надхвърлят 29 млрд. евро за последните десет години

ivan

Вицепрезидентът Йотова: АЕЦ Белене ще гарантира енергийната сигурност на България

ivan

15% данък за богатите руснаци

leni

Напишете коментар