Invest Build Media
Туризъм и Екология

Новият стар министър на туризма: Летният сезон ще бъде изключително успешен

Вярвам, че летният туристически сезон ще бъде изключително успешен. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която прие поста от служебният министър Стела Балтова. „Радвам се, че отново се събираме в тази сграда. Благодаря на Стела Балтова, че води последователна политика по отношение на рекламата, така че именно да се постигнат тези резултати, както в областта на зимния туризъм, така и на тези, които очакваме през летния. Един от основните приоритети на моята работа е именно свързан с летния туристически сезон. Да видя какво е състоянието на плажовете, колко могат да се дадат под наем. Имаше доста съдебни процедури. Най-важното е да бъде осигурено безпроблемното протичане на летния сезон“, заяви Ангелкова.

По думите й следващата седмица ще направи среща с бранша по отношение на дългосрочните цели, които са заложили.

„Важно е какъв ще бъде и самият продукт, който се предлага. Заедно с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов ще обсъдим стъпките, така че Законът за трудовата мобилност и трудовата миграция да бъде приложен на практика. Важно е да продължим работата за това България да бъде представена добре по време на председателството на Съвета на ЕС“, допълни Ангелкова. Според нея това дава възможност да покажем всичко, което прави страната ни уникална. „Вярвам, че това, което е направено до момента, ние ще го продължим. Председателството ни дава възможност не само да се представим, но и да движим политиките“, каза още Николина Ангелкова.

По думите й най-важното е да има навсякъде водно спасяване, почистване на плажовете, осигурено медицинско обслужване през летния сезон. „Това са средства, които се плащат от държавата, когато говорим за неохраняеми плажове. Заложените дългосрочни цели са свързани както с промяната на Закона за туризма, така и Закона за устройството на черноморското крайбрежие по отношение на групирането на плажовете. Много е важно абсолютно всички ние, както представителите на отделните министерства, най-вече на бранша и на местните власти да седнем и да обсъдим приоритетите, които ще изискват промяна в Закона за туризма, така че наистина той да бъде работещ“, допълни тя.

По отношение на един от основните проблеми, свързан с кадрите в туризма, Ангелкова обясни, че е създаден междуведомствен съвет, който е бил продължен. „Продуктът, който ще се предлага, изключително много зависи от кадрите и хората, които работят в този сектор. Ще разчитам на експертизата на г-жа Балтова по отношение на актуализацията на стратегията. Важно е, когато се изработват документи, които дават хоризонт на работа с 10-20 години напред, те да бъдат скрепени с план за работа, за да може да не остават само стратегии“, каза още Николина Ангелкова.

Политиката, която провеждах в сектор „Туризъм“, беше последователна и приемствена, отвърна на свой ред служебният министър на туризма Стела Балтова. „За мен беше предизвикателство, но едновременно с това истинско удоволствие да продължа да работя с екипа, който тя е създала. През тези 3 месеца политиката, която провеждаше служебният кабинет, беше политика на последователност и приемственост. Продължихме основните два приоритета на тази институция – да се работи по правилно провеждане на националната политика в областта на регулациите и да се провежда една добра, представяща нашия иновативен качествен туристически продукт политика в областта на маркетинга и международната дейност“, заяви Балтова.

По думите й в резултат на това, са успели да постигнат няколко основни добри резултати. „Акцентирахме върху промотирането на иновативни продукти. Насочихме нашето внимание към краткосрочните пътувания, потърсихме влиянието на нискотарифните компании върху профила на туриста. Наистина установихме и проведохме такава политика с форумите, които организирахме в рамките на националните изложения“, каза още Стела Балтова.

Отчетохме рекорден зимен сезон с 20% ръст. „Това са месеците от декември до март, сравнен с миналогодишния период. Едновременно с това рекорден, откакто сме в ЕС. Такива ръстове не са постигани въобще. Това се дължи на последователната политика и на туристическия бизнес, както и на добрата политика, която се води на национално ниво. Имахме много интересни участия в международните изложения, на които получихме награди. Ще продължим да работим заедно“, заяви Балтова.

Тя посочи, че са се опитали последователно да продължат и политиката по отношение на отдаването под наем на плажове, за да могат те да бъдат осигурени с онези дейности, които са жизнено необходими, така че да има един добър, спокоен летен сезон.

„Някои от тези оперативни цели, които си поставихме, не успях да постигна. Едната от тях е да продължи обществената поръчка за изграждането на единната система за туристическа информация. На най-високо ниво се обаждах в КЗК. За съжаление не се даде шанс да продължим по-нататък“, допълни Балтова. Според нея е изключително важно да има добра институционална памет и с оглед на това е създала работна група, която е изградила концепция.

„Създадохме тази институционална памет. Имаше и още нещо, което не успях да свърша – да брандираме летищата и когато слизаме например на летището в София, да стои надписа „Добре дошли в моята България“. Там да виждаме известни лица от българската държава и логото на страната“, обясни служебният министър. Тя добави, че е провела срещи с бизнеса, както и с Талеб Рифай. „Световната организация по туризъм ще застане зад нас и зад всяко действие на министъра на туризма“, каза още Стела Балтова. Накрая тя подари на Николина Ангелкова икона на Св. Мина.

Вижте още

Авиокомпаниите търсят начини за стимулиране на пътуванията

leni

Министерството на туризма иска да рекламира България чрез инфлуенсъри

leni

Регистриран е срив при приходите на хотелите в България

viktoria

Напишете коментар