Invest Build Media
Имоти и строителство

Може да загубим 400 млн. евро от ЕС заради забавянето на магистрала Струма

Заради липсата на решение как да се доизгражда автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле проектът се забавя сериозно, което може да доведе до загуба на европейски средства. В резултат от бюджета ще трябва да се платят поне 400 млн. евро. Това става ясно от доклад на служебния кабинет за изпълнението на оперативните програми за периода 2014 – 2020 г., цитиран от в. „Сега“.

„Поради високата вероятност част от дейностите по тази отсечка да не завършат в периода на допустимост, е необходимо Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да планира изграждането на резервен проект“. Това отбелязва вече бившият министър на еврофондовете в служебния кабинет Малина Крумова в отговор на депутатски въпрос, цитирана от БГНЕС. Според Крумова заради ограничен бюджет на програма „Транспорт“, за да се довърши пътят през Кресна, ще са нужни допълнително около 400 млн. евро.

Ако се стигне до този сценарий заради забавянето извън сроковете за усвояване на европейските средства, тези пари ще трябва да са за сметка на бюджета, става ясно още от отговора на Малина Крумова. Вчера тя бе назначена за зам.-министър на регионалното развитие и вероятно ще продължи да следи проекта „Струма“.

Един от приоритетите на служебния регионален министър Спас Попниколов беше да се навакса закъснението на този проект. Довършването на магистралата до гръцката граница е и основната инфраструктурна задача, поставена на България от Брюксел. Забавяне има и при трите подучастъка – два от тях са в по-напреднала фаза, но този през дефилето тепърва предстои да се одобри като трасе. Според разчетите отсечките Благоевград-Крупник и Кресна-Сандански ще струват общо около 380 млн. евро. А предварителните разчети за участъка Крупник-Кресна през дефилето са за около 400 млн. евро. Това е и проектът, за който архитекти и инженери предложиха строежа на суперскъп виадукт.

Преди дни Брюксел одобри искането на България за финансиране на двата подучастъка извън дефилето. До момента по тях се работеше с бюджетни средства. Тепърва се очаква обсъждане на оценката за въздействие върху околната среда на трасето през Кресненското дефиле. Според експертите на програма „Транспорт“ обаче в най-добрия случай то може да започне да се строи едва през пролетта на 2019 г., а срокът за завършването е 2022 г. От управляващия орган са убедени, че все още има надежда да не загубим европейското финансиране и да завършим „Струма“.

Засега никой не споменава за „план Б“, нито има яснота как ще осигурят нужните 400 млн. евро, ако проектът се забави още. Далеч по-голяма е заплахата, че при провал ще се наложи да връщаме и парите, които вече са отпуснати за „Струма“ – около 800 млн. евро. Строежът на магистралата напоследък нашумя и със скандала с изнесената папка от търга за част от нея – тунела „Железница“, заради което в АПИ започна прокурорска проверка.

Едва 10% от средствата на ЕС за България в периода 2014-2020 г. са изплатени до момента, съобщи вчера по БНР вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с доклада на Малина Крумова. В него се алармира, че 5 европрограми са пред спиране. Според Дончев е много рано да се говори за загуба на средства по оперативните програми в средата на програмния период.

Вижте още

Земеделският министър обеща решение за застрояването на земеделски земи

ivan

10 къщи ще бъдат построени безвъзмездно в Хитрино, обещаха строители

admin

Ново звено в ДНСК ще държи под око строителните надзорници

ivan

Напишете коментар