Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Московските блокове „хрушчовки“ отиват в миналото

Стотици хиляди жители на Москва, които живеят в т.нар. „хрушчовки“ – тухлени блокове, строени по време на управлението на Никита Хрушчов в СССР (50-те и 60-те години на ХХ век) се планира да бъдат преместени в нови, високи жилищни сгради. Властите в града се канят да съборят хиляди такива блокове, защото са стари.

Валерия Евсеева и нейният съпруг Алексей са купили преди година апартамент в една такава малка сграда, пише БТА. Властите обаче се канят да я съборят и да ги настанят във висок блок. „Става дума за тухлен блок, всички знаят, че може да издържи 150 години и това е удар за нас“, разказва 31-годишната Валерия, която работи в завод за медицинско оборудване.

Тези жилищни сгради определят пейзажа на московските предградия, но и този на много градове в Русия, където с изграждането им е решена тогавашната жилищна криза. Особено в Москва те са сред най-видимото наследство, останало от съветската епоха над четвърт век след разпадането на СССР.

Кметът на Москва Сергей Собянин, подкрепян от Кремъл, възнамерява да замести хиляди ниски жилищни сгради с високи конструкции, осигуряващи място за много повече семейства в 12-милионната столица на Русия, където не достигат терени за строителство.

Първоначално – в края на февруари, бе оповестено, че предстои да бъдат съборени 8 хил. сгради, в които живеят 1,6 млн. души. Започналите обаче бурни протести – хората се опасяваха по-специално за правото си на собственост върху имотите, бързо накараха властите да стеснят мащаба на проекта. Сега той обхваща 4 500 сгради със стотици хиляди жители.

„Целта е да подобрим жилищните условия на хората в постройки, застрашени от срутване“, заяви Владимир Путин на заседание на кабинета. „Безспорно обаче това трябва да стане по начин, който не нарушава правата на гражданите“, уточни той.

Предвижда се програмата да бъде задействана през септември и държавата да изразходва за нея над 57 млрд. евро.

„Хрушчовките“ са дали възможност на цели семейства да станат независими след десетилетия, прекарани в комунални квартири, където съжителстват по няколко домакинства.

Символ на прогреса, те са възпети в много съветски филми и в оперета на Дмитрий Шостакович от 1958 г. – „Москва, Черьомушки“. Над 70 години по-късно новината, че ще ги събарят, прозвуча в Русия като гръм от ясно небе.

„Това е исторически етап. В Москва навярно не е имало толкова важни промени от 50-те години насам“, твърди Пьотър Толстой, депутат от управляващата партия „Единна Русия“.

Да се запазят „хрушчовките“, които са само на четири етажа, би значело, според него, да се пилее ценно място в Москва.

Групирани в просторни миникомплекси, „хрушчовките“ често формират двор със зелени площи. В тях обаче няма асансьор, а кухните са миниатюрни. Някои са панелни, други – тухлени.

„Овехтели са вече. Няма възможност за ремонт, освежаване или преустройство – хората там наистина живеят в ужасни условия“, уверява Толстой, един от вносителите на закона за събаряне на сградите, твърде мъгляв според мнозина от живеещите в тях.

Държавата им обещава например апартамент с „равностойна“ площ, но не и равен по стойност, в същия квартал.

По принцип е необходимо съгласието на повечето жители (66 на сто според кмета), за да бъде съборена една сграда. Тогава обитателите й ще имат само 60 дни, за да се изселят без възможност да оспорят решението.

„Всеки може да бъде изселен и преместен там, където кметът на Москва Сергей Собянин пожелае да го изпрати“, смята Александра Андреева, депутат от общината.

Научила, че е застрашен и нейният апартамент с високи тавани, Валерия Евсеева изпаднала в ужас. „Властите са несправедливи към хората, вземат ти жилището и толкова, нямаш никакви права“, възмущава се жената, излязла за пръв път в живота си на протест – срещу „изселването на московчани“.

В Измайлово – североизточен район на Москва, представители на кметството организираха среща със столичани, живеещи в „хрушчовки“, но не можаха да уточнят къде ще бъдат преместени и разочароваха събралите се.

Градските власти „не зачитат правото на частна собственост, гарантирано от конституцията“, разкритикува ги в. „Ведомости“.

Някои местни хора обаче се радват, че могат да напуснат старите си жилища. Сградата „е порутена, нищо хубаво няма в нея“, обяснява например Екатерина.

Осемдесетгодишната Зоя Харитонова, член на екипа от архитекти, разработвали градоустройствените планове през 60-те години на миналия век , се разхожда със свито сърце из Голяново – северен квартал на Москва. „Тези блокове са проектирани и построени през 1965 г. и още си стоят, всички са в много добро състояние“, изтъква тя.

„Щом чуя, че е време да ги съборят, приемам го като лична обида“, добавя възрастната дама.

Вижте още

Креативни идеи за оригинални и различни огради

leni

Дизайн, съчетал в себе си цветовете на земята (СНИМКИ)

Царски дворец в Русия отваря отново врати след ремонт за 2 млрд. рубли

leni

Напишете коментар