Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

„Спаси София“ излезе с нови предложения за ремонта на бул. „Дондуков“

Днес от 17:30 ч. в сградата на направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община ще се проведе последното обществено обсъждане за ремонта на булевард „Княз Александър Дондуков“. Ремонтът ще започне от юни, като предстои да се реши каква настилка ще бъде положена – павирана, изцяло с асфалт или комбинирана, съобщава „Дневник“.

От неправителствената организация „Спаси София“ обявиха, че са внесли при главния архитект Здравко Здравков своите предложения за корекции в проекта, които са с акцент върху пешеходците и градския транспорт. От сдружението имат пет идеи, насочени към безопасността и комфорта на всички участници в движението.

Изграждане на спиркови острови

От „Спаси София“ посочват, че през бул. „Дондуков“ минават част от най-натоварените трамвайни линии. По самата пътна артерия пък се намират многобройни държавни и частни административни, културни и бизнес обекти, които генерират денонощен пешеходен трафик.

„Затова предлагаме изграждане на островни перони за трамвайните спирки в посока центъра на града. На спирките „Национална опера“ и „Бул. Васил Левски“ в посока центъра да бъдат изградени спиркови острови, като те да са изнесени максимално близо до кръстовищата съответно на ул. „Раковски“ и бул. „Васил Левски“, така че да обхващат пешеходните пътеки, където нивото на перона да се понижи до нивото на пътната настилка“, предлагат от организацията.

Според тях така максимално ще се гарантира безопасността на пътниците, ползващи трите трамвайни линии, преминаващи през булеварда.

Спирки с лесен достъп

„Поради липсата на достатъчно пространство за обособяване на отделени спиркови острови заради предвиденото строителство на велоалея по южното платно на булеварда предлагаме да бъдат изградени т.нар. спирки с лесен достъп“, е друго предложение на „Спаси София“.

Самите спирки и районът около тях ще са с повдигнато пътно платно до нивото на тротоара. Така разликата между трамвая и настилката ще е минимална и ще помага за по-лесното качване в транспортното средство от хора с различни проблеми. Повдигането на пътното платно ще бъде като сигнал за шофьорите за наличието на спирка на самия път.

Бетонни трамвайни ограничители

От „Спаси София“ отбелязват, че трамвайният транспорт в столицата е един от най-бавните в цяла Европа. С цел ускоряването му и подобряването на връзката между центъра на града и източните квартали те предлагат да бъдат поставени бетонни трамвайни ограничители по цялата дължина на „Дондуков“.

Бетонните ограничители са произведени от специален клас бетон, който е устойчив на метеорологични влияния, температурни амплитуди и третиране с химикали при снегопочистване. Те позволяват преминаването на автомобили със специален режим на движение през тях, осигурявайки скоростен коридор за спешните служби в рамките на трамвайно трасе.

За да се осъществи тази идея, от организацията предлагат още да бъдат забранени поне част от директните леви завои към малките странични улици.

„Принцип при проектирането на улици е да се избягват твърде многото и твърде резки движения на трафика, а всички тези леви завои допринасят точно за обратното“, пишат от сдружението.

Корекции в уличния профил

„Предлагаме хоризонталната маркировка тип защриховане при кръстовищата на булеварда с улиците „Веслец“ и „Кракра“ да бъде заменена с разделителни острови. Освен по-висока безопасност тези острови ще възпрепятстват неправомерното навлизане на автомобили в трамвайното платно“, предлагат от „Спаси София“.

Според тях подобна идея създава и възможност за засаждане на допълнителна дървета и декоративни цветя.

Тротоарни уширения и подземни кофи за боклук

От организацията твърдят, че евентуално уширяване на тротоарите в зоните на кръстовищата ще повиши безопасността чрез подобряване на видимостта. По този начин можело да се създаде възможност за повече озеленяване, поставяне на кашпи с цветя, пейки или друга градска мебел.

„Предлагаме и контейнерите за смет от северната страна на „Дондуков“ да бъдат изпълнени като подземни в уширенията на тротоара. Освен вече установеното от Столичната община предимство и щадящия градската среда ефект на подземните контейнери те няма да отнемат пространство от пешеходците, а изнасянето им към пътното платно ще улесни и тяхното почистване“, отбелязват от „Спаси София“.

Вижте още

Обществена дискусия за настилката на бул. Дондуков в София

ivan

Отбелязваме Световния ден на усмивката

admin

Български архитекти превръщат адвокатските кантори в шедьоври

Напишете коментар