Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

В Испания се крият най-старите „небостъргачи“ в света

Построени през Средновековието, „небостъргачите” на град Куенка, Испания, се издигат на ръба на стръмни скали, предлагайки на обитателите си изключителна гледка към околността, пише БиБиСи.

Градът на хълма

Разположен на висок скалист хълм, заобиколен от извивките на река Хукар от север и на нейния приток река Уекар от юг, Куенка се намира на около 170 километра източно от столицата Мадрид. Градът е смесица от природни пейзажи и високи крепостни кули.

Желана крепост

Изненадващо добре запазен пример на средновековен крепостен град, Куенка първоначално е построен от арабите през 8 век. Именно те издигат около града солидна крепост. А в него се спазват както мюсюлманските, така и християнските правила. През 12 век е завладян от Алфонсо VIII Кастилски, а в началото на 19 век е частично разрушен по време на Полуостровната война (част от Наполеоновите войни).

Средновековни „небостъргачи”

През Средновековието жителите на Куенка започнали да строят тесни високи сгради заради бързо нарастващото население. Не е ясно когато точно тези „небостъргачи” са построени, но според експертите това най-вероятно е станало между 11 и 15 век. Това може да ги прави реално едни от най-старите небостъргачи в света.

В действителност обаче това не са небостъргачи, а Висящи къщи. Те са безспорната емблема на града. Три от тях са реставрирани и могат да бъдат посетени от туристите. А една от тях е превърната в Музей на испанското абстрактно изкуство.

Някои от 55 000 жители на града все още живеят в тези „небостъргачи”, но те са преустроени и модернизирани през последния век. А за обитателите им най-тежкия проблем е липсата на асансьори, което обаче се компенсира от невероятната гледка към града и околността.

cuenca-spain-skyscr-02

Вижте още

Храсти, подходящи за перфектната зимна градина

leni

Имение в Бевърли Хилс се оказа най-скъпото, пускано някога на търг

Откриха нов Сънсет аквапарк в Поморие

admin

Напишете коментар