Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Ще правят ремонт на Биг Бен през 2017 г.

Догодина най-известният часовник на Великобритания – Биг Бен, ще замлъкне. Но само временно.

Причината е продължителен основен ремонт, който ще удължи живота на часовника за поне още век и половина, колкото е работил досега, съобщи БиБиСи.

Монтираният в Кулата на Елизабет часовников механизъм с четири циферблата е задвижен за пръв път през 1859 г. и оттогава е спиран няколко пъти. Последните два ремонта са през 1976 г. , когато заради умора на метала на основна конструкция пада една от тежестите. За последно Биг Бен преминава планов ремонт през 2007 г.

Планираният за 2017 г. ремонт ще струва на британската хазна 29 млн. паунда, но обещанията са, че благодарение на него животът на часовниковия механизъм ще се удължи с още поне 150 години.

Британците се гордеят, че Биг Бен е показвал времето вярно дори по времето на двете световни войни и бомбардировките на Лондон. Причината е в нововъведение в механизма, чрез който енергията на отпускащата се пружина или теглилка се предава на механизма за измерване на времето. Това е особено важно при часовниците върху кули, защото често стрелките се въртят срещу напора на вятъра.

big-ben-01

Влиянието на промените в температурата на въздуха пък е елиминирано чрез дългото 4.5 метра махало. Сърцевината му е сглобена от метали с различен коефициент на температурно разширение, така че дължината на махалото да остава непроменена независимо от това дали времето е горещо или студено.

Днес, век и половина по-късно, часовникът рядко изостава с повече от секунда, но майсторите по поддръжката са намерили прост начин да го коригират. Те подпъхват в конструкцията монети от по няколко пенита, за да забързат механизма или ги махат, ако е нужно забавяне. Едно пени ускорява машината с две пети от секундата на денонощие.

Часовниковият механизъм тежи около пет тона, а камбаната Биг Бен – 15. Тя звъни на всеки час, а 15-минутните интервали се отмерват от по-малки камбани.

Навиването на часовника се прави три пъти седмично. Отговорникът за това трябва да изкачи 335 стъпала, след което същинската работа му отнема поне два часа.

Реставрацията ще започне с издигането на скеле, което ще отнеме половин година. След това предстои най-сложната задача – демонтирането на 7 – метровите циферблати, по които сега личи ръжда.

Един от дефектите обаче ще остане – става дума за пукнатина в камбаната, възникнала след първия удар на чукчето през 1859 г. Според специалистите именно на нея се дължи характерното звучене на Биг Бен.

Вижте още

Сграда паметник на културата в София ще бъде законно ипотекирана

ivan

Представят ескизния проект на Борисовата градина на 13 юли

ivan

Дон Хусто построи свой храм край Мадрид

admin

Напишете коментар