Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Готвят оздравяване на БДЖ след одобрената от Еврокомисията държавна помощ

Одобрената от Европейската комисия държавна помощ за БДЖ е доказателство за доверието в политиката, която реализираме. Това съобщи на живо в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Реакцията му бе по повод новината, че ЕК е одобрила отпускането на държавна помощ за БДЖ в размер на 232 млн. евро.

„Това беше изключително дълъг процес. Отне почти 2 години на екипа на БДЖ и на Министерството на транспорта, за да получим тази нотификация. Искам да благодаря на всички колеги. Това е едно доказателство, че всички експерти от ЕК, всички фактори, от които зависи оздравяването на Българските железници на европейско ниво, повярваха на мерките, които прилагаме, на политиката, която реализираме, на всички непопулярни действия, които бяха необходими, за да се стабилизира финансово дружеството в нивото, в което е в момента“, обясни министър Московски.

„Именно заради това те се съгласиха на тази нотификация. Това, разбира се, беше и задължителното условие, при което дори и от някъде да бяхме осигурили финансов ресурс без тази нотификация нямаше да имаме право да го предоставим на железниците, за да могат да погасят по-голямата час от задълженията си. Оттук нататък предстоят важни разговори с министъра на финансите, ще запозная и министър-председателя със ситуацията. Вероятно ще разчитаме да бъде осигурен този финансов ресурс. Но както сме заявявали за нас решението е през авансовото плащане за концесията на летище София“, коментира той.

„Молбата ми ще бъде към министъра на финансите да може да го осигури в кратки срокове, а след това да си го възстанови, когато концесията стане факт. В процеса нотификация са заложени абсолютно всички параметри, които извън погасяването на дълговете дават възможността БДЖ да бъде оздравено“, допълни Ивайло Московски. По думите му цялата концепция по бъдещето на БДЖ е в аргументите, които сме дали към ЕК, така че екипът, който управлява БДЖ трябва да продължи в същата посока.

„Тази сума не покрива изцяло задължението. Покрива например голямата тема с така наречените облигационери, където БДЖ плаща най-висока наказателна лихва. Ако този дълг бъде покрит вече с разрешената държавна помощ на БДЖ ще останат оперативен тип зами, които не би трябвало да е проблем компанията да погасява, а и ще имат реалната възможност на база бъдещи приходи от капиталов трансфер за 5 или 7 години да започнат и процедура за закупуване на нови влакове. Надявам се в рамките на края на лятото или есента такава процедура също да бъде факт“, каза още транспортният министър.

Вижте още

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеднява

Последен ден за подаване на данъчни декларации

ivan

София е най-бързо растящият пазар на топ търговски площи в региона

admin

Напишете коментар