Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Кметът на София: Около 5 млн. лв. са отделени за ремонта на парка пред НДК

Близо 5 млн. лв. са отделени за ремонта на парка пред НДК, обяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. „Предстои до края на тази седмица да започне цялостната реконструкция на площад „България“, това е паркът пред НДК. Миналата година отделихме тази зона с оглед на необходимост от изграждане и реализиране на цялостна хидроизолация, каквато липсваше“, посочи Фандъкова.

Според нея се очаква ремонтът да приключи до есента. „Срокът на изпълнителя е до края на годината, но аз вярвам и ще направим всичко възможно, ремонтът да приключи с есенното време“, коментира тя. По думите ѝ ремонтът ще се състои в изграждане на цялостна хидроизолация, подновяване и монтиране на изцяло нови настилки с гранитни плочи в два нюанса, така че да се запази видът на парка и в същото време да бъде ново и хубаво.

На въпрос дали трябва да бъде разрушен паметникът „1300 години България“, Фандъкова каза, че решението за демонтаж е взето още през 2014 г. „Категорично не мога да се съглася, че тук става въпрос за разрушаване на паметник, защото всички виждаме за какво става дума. Аз заварих това съоръжение под формата на руини, от което падат плочи и е опасно“, коментира тя. Кметът на София изказа надежда, че споровете във връзка с това съоръжение ще отшумят. „Аз съм последният човек, който ще подкрепи разрушаване на паметник, но тук говорим за едни руини, които трябва да бъдат почистени“, допълни тя.

На територията парковете и големите градини в София имаме общо 120 детски площадки, а две трети от тях вече са напълно реновирани, изградени са и отговарят на всички стандарти по наредбата – с ударопоглъщаща настилка, с огради там, където е необходимо, обясни кметът на София. По думите ѝ до края на следващата година ще бъдат реновирани всички 120.

„Тази година 10 детски площадки в паркова среда предстои да бъдат изградени или възстановени. Това е извън междублоковите пространства, които са ангажимент на районните кметове, за които те получиха средства“, посочи тя. „Нашата амбиция е до края на следващата година да можем да инвестираме целенасочено и сериозни средства в подновяването на детските площадки“, допълни Фандъкова. По думите ѝ за Столичната община е важно изграждането, поддръжката и реновирането на детските площадки.

„Отделяме финансов ресурс. Кметовете получиха 800 000 лв. още в началото на годината за поддръжката на площадките, които са на тяхна територия. Те са длъжни непрекъснато да проверяват за опасни елементи и да поддържат площадките“, каза още кметът на София. Тя допълни, че са отделени 2,5 млн. лв. за изграждане на нови площадки, като тези пари са разпределени към всички райони на София. „Районните кметове, в зависимост от своята готовност, в това лято ще изградят новите площадки“, съобщи Фандъкова.

Вижте още

Домовете на кралете

leni

Идеи с лампи, които променят декора

Английско село изненада с най-уютната автобусна спирка

ivan

Напишете коментар