Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

„Подкрепа“ предлага минималните осигурителни доходи за 2018 г. да се увеличат

Минималните осигурителни доходи за догодина да бъдат увеличени с процента на нарастване на минималната работна заплата са предложили от КТ „Подкрепа“ на ПГ на ГЕРБ. Синдикалистите са дали на управляващите политици предложения, най-вече в социалната сфера, от близо 40 страници.

КТ „Подкрепа“ няма да се съгласи с никакъв механизъм за определяне на минималната работна заплата, в който присъстват текущи параметри като сегашната средна заплата, например, защото това би ни обрекло на вечна бедност, обясни пред журналисти в НС президентът на конфедерацията Димитър Манолов.

По думите му, е очевидно, че при сегашното ниво на доходите не може да се говори за еврозона, но посоката, която ГЕРБ следват, е вярна. Става въпрос за увеличение на минималната работна заплата, за заявките на управляващите да повишат възнагражденията в образованието, поясни той.

От КТ „Подкрепа“ са поискали също да им бъде дадена законодателна възможност колективните трудови договори, подписани от представителните синдикати и работодателски организации, да имат обща валидност без да се налага одобрение от министъра на труда.

Манолов коментира, че по отношение на пенсиите верният подход е да се запазят съотношенията на равнищата според осигурителния принос на лицата, което означава и преизчисление на всички пенсии, а не само повишаване на минималната пенсия за възраст и осигурителен стаж, както беше гласувано по-рано днес в пленарната зала.

Няма предложения, които са крайни и не бихме могли по никакъв начин да поставим на масата на диалога, коментира и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя добави, че разговорите ще продължат в различните сфери, но в тях трябва активно да участва и изпълнителната власт в лицето на съответните министри.

Вижте още

Американските компании показват повишен интерес към България

ivan

Над 1 трлн. долара са очакваните приходи от онлайн продажби в САЩ

Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие

ivan

Напишете коментар