Invest Build Media
Туризъм и Екология

Предлагат българският задграничен паспорт да стане с валидност 10 години

Паспортите да се издават за срок от 10 години, а сънародниците ни в чужбина да ги получават само с едно посещение в консулска служба, предлага заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева с промени в Закона за българските лични документи. Текстовете са изработени от междуведомствена работна група, съобщават от министерството на външните работи.

Ето и по-важните нововъведения, които ще облекчат чувствително гражданите:

  1. Паспортите ще важат 10, а не 5 години

Паспортите вече няма да са валидни 5, а цели 10 години, колкото и личните карти на пълнолетните българи.

При извършено  преди няколко години сравнително проучване в ЕС беше установено, че България е от малкото държави, при които паспортът е с толкова кратка валидност. Същевременно срокът на валидност на личната карта, която също дава право на пътуване в чужбина, включително извън ЕС, е 10 години.

Удължаването на този срок би облекчило много българските граждани, включително тези, получаващи чужди визи с 10-годишна валидност. В момента паспортите с изтекъл срок, но с валидни визи, трябва да се носят заедно с новия паспорт при влизане в съответната държава, което е по-неудобно.

Предвидено е изменението да влезе в сила от 01.01.2020 г., тъй като е необходимо да се предприемат действия по промяна на технологията на издаване.

  1. Вадим документ в чужбина само с едно посещение в консулската служба

Български лични документи ще може да се вадят в чужбина само с едно посещение в консулска служба. Гражданите могат да изберат дали да посетят наше задгранично представителство при заявяването на документа, или при получаването.

Българите, които подадат лично заявление за нов документ в консулство, ще може да получат готовия си паспорт или лична карта на домашния си адрес по куриер. До момента това не беше възможно, а най-бързата услуга, която можеше да получат сънародниците ни, е срещу заплащане документите им да пристигнат в консулската служба по DHL, откъдето да ги получат отново лично.

С измененията в Закона за българските лични документи се дава и втора възможност – нашите сънародници да подадат заявление онлайн, като удостоверят самоличността си със сканирано копие на свой стар документ, вместо с електронен подпис. В този случай обаче гражданинът трябва да посети лично съответното консулство, за да получи новия си документ.

  1. Двойно намаление на сроковете за изготвяне на документи

Двойно ще бъдат намалени максималните срокове за издаване на документи, заявени в чужбина. Обикновената услуга, която до момента отнемаше 90 дни, ще се извършва за 45 дни. При бърза поръчка чакането ще е 30 дни, а не 60, както бе досега.

Наред с измененията на Закона за българските лични документи, вицепремиерът Захариева вече инициира още промени, облекчаващи гражданите:

–    Намаления с една-четвърт на таксата за издаване на временен паспорт – от 67 на 50 евро

–    Двойно намаления на таксата за издаване на свидетелство за съдимост – от 20 на 10 евро

–    Въвеждане на ПОС-терминали за плащане с банкови карти в посолствата – от вчера вече работят такива в Атина, Рим, Хага и Милано. В първите няколко часа на предоставяне на услугата от нея вече се възползваха десетки граждани

–    Край на плащането на консулски услуги с държавни таксови марки

Вижте още

Мис Пукет ще блести на Мис Свети Влас и Гранд Глемър Шоу този уикенд

admin

Откриха странен женски череп у нас

Собственици на заведения в Слънчев бряг планират протест

ivan

Напишете коментар