Invest Build Media
Туризъм и Екология

Колко цигари и алкохол може да внесем в Гърция без наказание?

В директива на Европейски съюз са отразени количествата тютюневи изделия и алкохолни напитки, които могат да бъдат пренасяни за лична употреба през граница в други страни-членки от ЕС. Това съобщи Фокус, като цитира пресцентъра на Агенция „Митници“.

Оттам уточниха, че българската държава се придържа към определените лимити, които са:

– тютюневи изделия:

цигари – 800 къса;

пури – 200 къса;

пурети – 400 къса;

тютюн за пушене – 1 килограм.

– алкохолни напитки:

високоградусов алкохол – 10 литра;

вина – 90 литра /пенливи вина не повече от 60 литра/;

пиво – 110 литра.

От Агенция „Митници“ подчертаха, че при преминаване на граница, ако се носи повече от един вид тютюнево изделие или алкохолни напитки, лимитите ще бъдат променени, тъй като те важат само за 1 вид. При комбинация на повече от един вид, всеки продукт следва да бъде намален, като се преизчислява на база грамаж за тютюневите изделия и литри за алкохолните напитки. Също така българските граждани трябва да имат предвид, че това са нашите лимити, които би трябвало да важат и например и за гръцка страна, но е възможно да има допълнителни разпоредби.

Дежурният служител в пресцентъра на Агенция „Митници“ посочи, че всеки, които иска да пътува и да пренася за лична употреба тютюневи изделия или алкохол може да провери на сайта им за подробна информация къде и какво може да се пренася. Важно е да се има предвид и това, че количествата, които ще бъдат изнесени през граница трябва да бъдат легални, тоест ако са тютюневи изделия – задължително е наличието на бандерол, същото важи и при алкохолните напитки. Ако става дума за пренасяне на домашен алкохол, то той трябва да е придружен с необходимите документи от малък обект за дестилиране.

По отношение на горивата от Агенция „Митници“ заявиха, че имаме право да пренасяме само количеството, което се намира в резервоара на автомобила, с който сме. Тоест нямаме право да пренасяме туби с гориво – това е забранено както от агенцията, така и от пожарните норми.

В сряда трима българи бяха задържани на ГКПП „Промахон“, заради нелегален внос на акцизни стоки, като бяха конфискувани и колите им.  От Нова телевизия съобщиха, че задържаните българи са освободени, като предстои да им бъдат върнати колите.

Вижте още

Липсват наематели за една трета от плажовете във Варненско

ivan

Принц Уилям и Кейт почиват в бивш наполеонов дворец

admin

Топ дестинации в Европа за тотално презареждане

leni

Напишете коментар