Invest Build Media
Имоти и строителство

Стартира реконструкцията на пътя Пловдив-Асеновград

След символична първа копка от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и инж. Светослав Глосов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, започна реконструкция с разширяване на пътя Пловдив – Асеновград.

Този проект е изключително важен и с него започваме усвояването на сериозна сума по ОП „Региони в растеж“ (ОПРР), каза в приветствието си министър Нанков. Той припомни, че 11-километровата отсечка е проектирана да бъде с габарити на автомагистрала още през 1982 година и е икономическа ос за развитието на няколко общини от Пловдивски регион и Родопите. Разширяването на пътя се налага и заради големия трафик, който има по него, който е 28 000 автомобила на година, което е около 80 на сто от трафика на АМ „Тракия“ между София и Пловдив.

Инвестицията е на стойност 24 792 216 лева, от които 21 073 384 лева са по оперативната програма, а останалите са от държавния бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца, изпълнител е софийската фирма „ИСА – 2000“. Проектът предвижда по две ленти с аварийна в посока с ширина от 9 метра, между които ще има разделителна ивица от два метра. Участъкът, който ще се ремонтира започва с кръгово от кръстовището с околовръстния път и ще завърши пак с кръгово в началото на Асеновград. Чрез същите съоръжение ще се извършат и връзките за Куклен и с. Крумово. Част от проекта ще бъде доработен след среща с кметовете на общините Пловдив, Куклен, „Родопи“, Асеновград за изграждане на локални платна от двете страни на пътя, които да обслужват прилежащите фирми.

Министър Николай Нанков допълни, че следващите проекти по ОПРР са пътните отсечки Асеновград-Кърджали с инвестиции от 23 милиона лева и Пловдив-Кричим.

15 месеца е срокът за реализация на проекта, така че през следващата година участъкът ще бъде с по две ленти за движение във всяка посока и аварийна лента с обща широчина от 9 м и двуметрова разделителна ивица, съобщи министър Николай Нанков. Пътят е проектиран с габарити на магистрала още през 1982 г., предвид тенденцията на икономическо развитие на общините в Пловдивския регион, но е изпълнена само едната част от него, коментира той. Близо 11-километровата отсечка, която ще бъде удвоена, е най-натоварената в района. Статистиката показва, че средногодишно около 24 хил. автомобила преминават за денонощие през този участък, като това е около 70% от трафика по магистралата между София и Пловдив, съобщи Нанков. Той допълни още, че проектът е необходим, защото Смолянска област и южните Родопи са най-необлагодетелствания район в България от транспортна гледна точка. Затова министърът подчерта, че ремонтът на участъка е дългоочакван не само за жителите на областите Пловдив и Смолян области и за общините, през чиято територия минава и които свързва, но и за цяла южна България.

Трасето е основната икономическа ос за развитие и през нея преминава трафикът от и за летище „Пловдив“. Освен това то е най-тежкото и с най-много пътнотранспортни произшествия, тъй като има най-много опасни изпреварвания, които започват от разклона за София и са до кръговото кръстовище на Асеновград.  От личен опит знам защо този път е наречен „пътят на смъртта“, тъй като има десетки тежки ПТП с жертви на годишна база. От 2014 г. до 2017 г. тежките катастрофи се увеличават с 6-7 средногодишно, съобщи Нанков.

pyt-koli-dvijenie-01

Вижте още

Ремонтират софийския бул. Христофор Колумб

ivan

Бамбукът и приложенията му в строителството

leni

До края на 2020 г. ще се изгради голяма част от скоростния път между София и Видин

ivan

Напишете коментар