Invest Build Media
Имоти и строителство

Фандъкова: Приключваме реконструкцията на Орлов мост в неделя

В неделя ще приключи ремонтът на пл. „Орлов мост“, обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че по тази реконструкция се работи много интензивно. „Вече е положена стоманената мрежа във всички участъци и предстои асфалтиране. Най-късно в неделя сутринта движението трябва да бъде изцяло освободено. Към задълженията на изпълнителите добавихме и частичен ремонт на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ – става въпрос за големите коловози, които се бяха образували от автобусите“, каза още Фандъкова.

Кметът на София обясни, че е спряна работата на изпълнителя на участъка около Тех Парка. „Той трябваше да си отстрани дефектите цялостно в едното платно, за да може да напредне с пл. „Орлов мост“. От петък след 20.00 часа ще започне ремонтът на крайните две леви ленти в този участък, който до неделя вечерта трябва да приключи. А от понеделник ще се започне работа и по двете десни ленти“, обясни Фандъкова.

Около 2 млн. лева е стойността на реконструкцията на участъка от бул. „Овча купел“, каза още Йорданка Фандъкова, след като провери ремонта на въпросния участък – в отсечката от ул.“Коломан“ до бул. „Цар Борис III“.

„Заради строителството на метрото и разширението на бул. „Монтевидео“ доста трудно става придвижването на шофьорите и пешеходците в тази част на квартала, за което моля за извинение и искам да им благодаря за търпението. Участъкът от бул. „Овча купел“ до бул. „Цар Борис III“ беше в изключително лошо състояние, включително и релсовият път. Започнахме в края на месец юли, а сега вече почти завършваме. Очаквам до неделя да пуснем още едно платно и движението отново да стане двупосочно. Най-късно до 10 септември трябва да приключи цялостно ремонтът и движението да бъде освободено.

Подменени са трамвайните линии, подменят се и настилката и тротоарите, оформят се плацовете на дърветата и се модернизира осветлението. Така че цялостно се ремонтира този участък – той е около 400 метра, но изключително ключов за този район на София“, каза още Фандъкова.

Кметът на София уточни, че подмяната на релсовия път се прави по иновативна технология за столицата. „Преди това са измерени шумът и вибрациите, това ще стане и след приключването на ремонта, за да видим как се държи тази технология. И ако тя покаже добри резултати, ще можем да я използваме и при други реконструкции на трамвайни и релсови пътища“, каза тя.

Евгени Крусев, заместник-кмет по направление “Транспорт и транспортни комуникации“, обясни, че по-различното при тази технология за релсовия път е това, че се слага подложен бетон, който изпълнява функцията на основа. „Всяка релса е захваната сама за себе си и благодарение на по-голямата гума, която е около самата релса,а при една евентуална смяна след 15-20 години няма да е необходимо да се разкъртва цялото платно, а само гумата се изрязва, вади се старата релса и се слага нова. Така пътното платно не се пипа, а релсата се сменя в рамките на часове“, каза той.

Вижте още

Машина 300 тона за копаене на столичното метро пътува от Козлодуй за София

admin

Бивш индустриален парцел, превърнат в многофункционален комплекс

leni

Консорциумът Аркад ще строи разширението на Турски поток у нас

ivan

Напишете коментар