Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Общината в София купува 20 електрически автобуса за 22 млн. лв.

От днес се обявява процедурата по избор на изпълнител за купуването на 20 електробуса от страна на Столичния автотранспорт, обяви вчера пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Документи ще се подават до началото на октомври и се надяваме, че още до края на следващата година електрическите автобуси вече ще се движат по улиците на София. Това са първите по рода си такива автобуси, които Столична община иска да включи в движението. Днес се пуска пробно един, който ще се движи в продължение на 20 дни по линията на автобус 11“, обясни Фандъкова.

Евгени Крусев, заместник-кмет по направление “Транспорт и транспортни комуникации“, уточни, че това са 100% електрически автобуси, използващи само и единствено електроенергия.

От няколко години Столичната община пуска пробно електробуси из града, задвижвани с различни технологии. В края на април кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че се подготвя поръчка за купуване на електрически автобуси. Месец по-късно в София беше пуснат още един задвижван от електричество автобус.

От документацията не се разбира на каква технология са се спрели от Столичната община. През май зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев обясни, че вариантите са два. При едната възможност автобусите трябва да бъдат зареждани по 6 часа от станция в гаражите, с което максималният пробег е между 250 и 300 километра. Вторият вариант е автобуси с батерия, които ще могат да изминават по 30 км с едно зареждане. За целта на всяка крайна спирка ще трябва да бъдат изградени зарядни станции.

Според критериите за оценка на кандидатите с най-голяма тежест ще бъде общата стойност – 45 т., след това са техническата характеристика на автобусите – 25 т., енергийните и емисионните разходи – 15 т., 10 точки се дават за лизинговото оскъпяване, а за гаранционните условия – 5 т.

elektrobusi-tyrg-obiaven-fandykova-krusev

Вижте още

В Банско отчитат спад в цените на имотите

ivan

Над 650 млн. лв. инвестирани в повишаване конкурентоспособността на българския бизнес

ivan

Тръмп подписа за вносните мита за стоманата и алуминия

ivan

Напишете коментар