Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Комплекс от сгради ще израсне на мястото на бившата фабрика на Каменица в Пловдив

Комплекс с жилищни и офис сгради, търговски център, спортен комплекс, басейн, парк и детска градина ще се строят на терен от 30,5 хил. кв. м на мястото на бившата пивоварна „Каменица“ в Пловдив. Това се казва в съобщение на компанията, която преди ден е продала терена на фирмите „Си Инвестмънт“ АД и „ЕС АЙ Дивелопмънт“ ЕООД – инвеститори в бъдещия проект, пише „Дневник“.

Пивоварната запазва собствеността върху 3 500 кв. метра, върху която ще бъде изграден мултифункционалният комплекс „Пивоварница Каменица“ – микропивоварна за крафт (занаятчийска) бира, музей, бирария, магазин за сувенири, парк и отворена сцена за културни събития. Около 2 млн. евро ще бъдат инвестирани в Пивоварницата, която се очаква да отвори врати още догодина.

Строителството на Пивоварницата ще започне през септември и се очаква да приключи и да отвори врати през 2018 г. В изграждането на комплекса ще бъдат вложени около 2 млн. евро и ще бъдат разкрити около 50 нови работни места, информира компанията.

Дружеството реши да затвори пивоварната през 2015 г. и да премести производството в Хасково. Причина беше разрастването на града, благодарение на което теренът вече попада в широкия център, а това затруднява производството и логистиката, но прави мястото привлекателно за развитие на имотни проекти.

Изграждането на новия комплекс, който запазва името „Каменица“, се очаква да бъде завършено изцяло през 2023 г., се казва в съобщението. Очакванията са, че строителството ще започне през 2018 г. с изграждането на офис сградите, жилищния комплекс и спортния център.

Едновременно със строителството ще бъде оформено парковото и площадното пространство. Целият комплекс ще бъде обособен като свободна пешеходна зона, а за автомобилите ще бъде осигурен подземен паркинг с над 600 места.

Главен проектант на комплекса ще бъде британската компания Stephen George Architects, а основна финансираща институция е „Уникредит Булбанк“ АД. С реализирането на новия комплекс ще бъдат разкрити повече от 500 нови работни места.

„Вярваме, че заедно с „Пивоварница Каменица“ новият комплекс ще бъде едно модерно, уютно и красиво място за пловдивчани и гостите на града“, заяви Димо Димов, генерален директор на „Каменица“ АД.

kamenitza-sgradi-02

„Си Инвестмънт“ АД е част от „Сиенит холдинг“, компания с опит в изграждането на промишлени, логистични, инфраструктурни, енергийни, търговски, ваканционни и жилищни обекти, се казва в съобщението. „ЕС АЙ Дивелопмънт“ ЕООД е част от групата компании, собственост на Георги Тотев, инвеститор и управляващ хотелски комплекси, първокласни офис площи, жилищни сгради. Един от последните реализирани проекти на групата е офис сграда Lime Tree, която е сред финалистите в категория „Офис сграда на годината“ – 2016 г.

От юни 2012 г. „Каменица“ АД е собственост на една от най-големите пивоварни в света – „Молсън Коорс Брюинг къмпани“ (Molson Coors Brewing Company).

Вижте още

Сгради с над 200 паркоместа ще имат оценка за влиянието върху трафика

ivan

Изместването на паметник на Съветската армия: Градска идентичност и културни промени

Шедьовърът – предизвикателство за съвременните строители

leni

Напишете коментар