Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Европейската инвестиционна банка отвори свой офис в София

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер официално откриха вчера офис на банката в София.

Борисов приветства откриването на офиса на ЕИБ в България, защото ще се улесни максимално българският бизнес в представянето на  европейски проекти. „Това е банката на европейските държави“, посочи той. Според премиера присъствието на банката в България ще предостави ценна подкрепа на българската икономика, включително на частни компании, като предостави пряка точка за контакт на европейски финансови инструменти, както и консултантски опит. По думите му отварянето на този офис е и признание за стабилната банкова система в страната.

„Като започне председателството ни, и през този офис ще може да говорим за Балканите като едно по-добро място за живот. Балканите се нуждаят от перспектива“, допълни премиерът.

Бойко Борисов благодари и за това, че могат да се изпращат средства и за образователната инфраструктура.

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер от своя страна очаква да се осъществят добри проекти в България. „Ние сме най-голямата инвестиционна банка, затова трябва да допринасяме за промените“, каза той. Хойер уточни, че от 1992 г. банката е изградила много балансиран портфейл от заеми. „В сравнение с други европейски страни финансовата ни подкрепа в България е много силна“, каза той.

Хойер допълни, че засиленото местно присъствие на ЕИБ ще позволи обвързването на отпускането на заеми ЕИБ с безвъзмездни средства от ЕС, включително структурните фондове и финансирането, подкрепено от Европейския фонд за стратегически инвестиции.

borisov-werner-heuer-eib-office-sofia-01

Данните показват, че през 2016 г. отпуснатите заеми от ЕИБ в България възлизат на 467 млн. евро. През последните пет години банката е осигурила средства в размер на 1,6 млрд. евро за инвестиционни проекти.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също разговаря с Вернер Хойер.

Впечатлен съм от промяната на София през последните години, е казал Вернер Хойер и е посочил, че в града са се реализирали важни проекти.

Фандъкова е казала, че Европейската инвестиционна банка е стратегически партньор на Столичната община в работата по проекти, с които се развива София като зелен и иновативен град. Екологията е основен приоритет във всички сектори и проекти, които защитаваме. Доверието на европейските институции е важно за успешната подготовка и изпълнение на проектите за града, е посочила тя.

По думите й Столичната община спазва строга финансова дисциплина. Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на столицата „BB плюс“ с положителна перспектива. В София през последните години са реализирани много важни проекти, с финансовата подкрепата на ЕИБ. Над 251 млн. евро са инвестирани при строителството на втората линия на метрото и разширението на първата „Младост – Цариградско шосе“, първа и втора фаза на Завода за преработка на битови отпадъци, кръстовища на две нива, инвестиционна програма за рехабилитация на улици и булеварди, доставка на нови автобуси за градския транспорт, е посочила Фандъкова.

В момента Столичната община води преговори с Европейската инвестиционна банка за финансиране на третата линия на метрото, както и за трета фаза на Завода за преработка на отпадъци, с която ще се изгради инсталацията за RDF гориво в „Топлофикация – София“.

Очакваме и разрешението на ЕИБ остатъкът от средствата за купуване на автобуси, който е в размер на 8.6 млн. лева, да бъде насочен за купуването на нови 22 автобуса на природен газ, е добавила Фандъкова.

Вижте още

Собствеността на електропреносната мрежа трябва да се върне обратно в държавата: Иван Иванов

leni

Летящата спешна помощ: Столична болница с първия медицински хеликоптер в страната

Български икономист: Моторите на растежа у нас не са запалени

ivan

Напишете коментар