Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

МВР ще оскъпи специалните автомобилни номера, имало голямо търсене

Таксите, които се плащат на МВР за издаване на „специални“ автомобилни номера, да се повишат до 10 пъти, предвижда проект за постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси. Документът е качен за обществено обсъждане вчера на портала за обществени консултации на правителството, като предложения за редакции ще се приемат до 8 декември.

Ако промените останат в този си вид и бъдат приети от кабинета, за регистрационен номер с числа по избор ще се заплаща 300 вместо 30 лева. Табелите с четири еднакви цифри пък ще поскъпнат двойно до 2000 лева. Запазва се цената от 7000 лева единствено на регистрационен номера с комбинация от шест букви и/или цифри по желание.

Като аргумент за увеличение на таксите се посочва фактът, че търсенето на такива табели е засилено, а същевременно възможният им брой е много ограничен. Смята се, че с новите цени търсенето ще намалее.

С предлаганите промени се определя една такса за няколко услуги, като целта е да се облекчи административното обслужване и да не се плаща на различни гишета. Предлагането на комплексни услуга ще спести няколкото такси към обслужващите банки, а се дава и възможност плащането да стане чрез ПОС терминални устройства.

Така за първоначална регистрация и промяна в регистрацията, със смяна на табели с регистрационен номер, както и възстановяване на регистрацията на превозно средство с прекратена такава ще се плаща 35 лева за лека кола, 30 лева за ремаркета и полуремаркета и 28 лева за мотопеди, мотоциклети, три и четири колесни превозни средства. За транзитни и временни номера ще се плаща 20 лева. Във всички тези случаи отпада досегашната отделна такса монтаж.

Снимка: Дарик

Вижте още

Ще махат мораториума върху строежа на АЕЦ Белене

ivan

Ново изследване разкрива: Гроздето подобрява здравето на очите

Инициатива бори липсата на предприемчивост у младите хора у нас

ivan

Напишете коментар