Invest Build Media
Инвестиции

Стартира изготвянето на предпроектно проучване за газовия хъб „Балкан“

Продължава изпълнението на един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз – изграждане на европейския газоразпределителен център „Балкан“, който ще спомогне за енергийната сигурност в Югоизточна Европа. В присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова „Булгартрансгаз“ ЕАД и избраният консорциум подписаха договора за изготвяне на предпроектно проучване за газов хъб „Балкан“, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Предпроектното проучване ще оцени в детайли търговската и техническата жизнеспособност на проекта, ще определи точния бизнес модел за неговото реализиране, ще даде възможност за приключване на регулаторната рамка и структура за неговото финансиране. В рамките на проучването ще бъдат анализирани целевите пазари, търсенето и доставката на природен газ. Ще бъде изготвена пътна карта за реализацията на проекта, уточниха от енергийното министерство.

От Министерството на енергетиката припомниха, че миналата година Европейската комисия е одобрила финансирането на предпроектно проучване по проекта за газов хъб „Балкан“ в рамките на 920 500 евро /половината от предвидената обща стойност/ по Механизма за свързване на Европа. Стойността на подписания днес договор е в общ размер на 2 327 437 лв. След проведена обществена поръчка за изпълнител е бил избран българо-швейцарският консорциум ДЗЗД „АФ-ЕМГ Консулт“. В срок от 40 календарни дни след подписване на договора, консорциумът ще представи междинен доклад за проведените дейности, а всеобхватното проучване ще бъде изготвено в срок от 110 дни, допълниха от МЕ.

Вижте още

С Гърция, Сърбия и Румъния ще засилваме транспортните връзки в региона

ivan

Парите за пенсии са гарантирани и след 2040 г. твърди социалният министър

ivan

Ще предложим да отпадне надценката за роуминга в Западните Балкани

ivan

Напишете коментар