Invest Build Media
Туризъм

Туристически кадри се обучават главно в София, Варна и Бургас

През следващите години приемът в професионално направление „Туризъм“ ще бъде концентриран основно в колежите във Варна, Бургас и София, те ще станат центрове за обучение по тези специалности, каза днес във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че браншът изпитва нужда по-скоро от кадри със средно професионално, а не с висше образование.

Министърът допълни, че най-вероятно утре министерският съвет ще одобри промени в постановлението за финансиране на безвъзмездното ползване на учебници и учебни помагала от 1 до 7 клас. Гласуването ще реализира практически идеята за електронни варианти на учебниците, като по думите на Вълчев до един месец по-голяма част от издателствата ще осигурят такива. За въвеждането на едносменен режим на обучение в училищата министърът посочи, че по-сериозни пречки има в големите общини, като най-тежко е положението в София и Варна. Той уточни, че предстои да бъдат разработени индивидуални планове за големите градове в какви срокове ще изпълнят изискването децата да не учат на смени.

Вълчев припомни, че е променен моделът за финансиране на училищата, като са вкарани допълнителни стандарти, за да се създадат по-добри условия за работа на по-малките и отдалечени от големите градове учебни заведения. Допълнителни пари ще получават и образователните институции с концентрация на деца от уязвими групи, които са около 900 на брой, допълни Вълчев.

Във Варна днес министърът на образованието бе гост на официалното откриване на реновираната нова сграда на Колежа по туризъм към Икономическия университет в града. В него се обучават 700 студенти годишно. В своята 55-годишна история Колежът е подготвил близо 10 000 специалисти в редовна и 35 000 в задочна форма на обучение.

Вижте още

Уикенд в Будапеща: какво да посетите?

leni

Министърът на туризма се оплака, че палатки и каравани също унищожават дюните

ivan

Благой Рагин зове за повече реклама на българския туризъм

ivan

Напишете коментар