Invest Build Media
Имоти и строителство

Московски и камарата на строителите обсъдиха състоянието на транспортния сектор

За да гарантираме високо качество на проектите, е необходимо преразглеждане на нормативната база, свързана с обществените поръчки за големите инфраструктурни обекти. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на среща с ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ), състояла се днес в МТИТС, цитиран от пресслужбата на ведомството. Московски е допълнил, че продължителните обжалвания и критерият за избор на изпълнител, предложил най-ниска цена, водят до сериозни проблеми при реализацията на проектите.

„В момента голяма част от железопътните проекти по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ТТИ) са подложени на сериозен риск от неизпълнение заради обжалвания, продължаващи над половин година“, е посочил Московски. Той е информирал още, че предстои да бъде сформирана работна група от няколко министерства, която да предложи промени в Закона за обществените поръчки. По думите му трябва държавата да регламентира процедурите за обжалване и аз съм готов да внеса предложения за това, тъй като те нанасят големи щети за нашия сектор, е добавил той.

Представителите на КСБ са изтъкнали, че трудностите, които среща браншът, са свързани с големия интензитет на проектите в края на всеки програмен период, което води до недостиг на строителни мощности. По думите на Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на КСБ, секторът ще бъде по-балансиран, ако има инвестиционна програма за транспортните проекти. Министър Московски е уточнил, че за възложителите е много трудно да правят точни първоначални графици, тъй като обжалванията и някои административни процедури не могат да бъдат предвидени като продължителност.

По отношение на най-големия пътен проект, финансиран от ОП“ТТИ“ – АМ „Струма“, министър Московски е посочил, че изпълнението на Лот 3.2 от магистралата е необратим процес и държавата не може да губи повече време до стартирането на участъка. „С Европейската комисия сме на едно мнение, че магистралата трябва да бъде завършена“, категоричен е бил Московски.

В рамките на срещата е обсъдено още въвеждането на толсистемата в пътния сектор. По темата Московски е коментирал, че винетният модел на таксуване води до сериозно недофинансиране на сектора и до загуби от 800 млн. лева годишно. „Съгласно доклада, който изготвиха от Световната банка, толсистемата ще генерира 1,5 млрд. лева приходи на година, което ще осигури допълнителен ресурс за инвестиции“, е заявил министърът.

Вижте още

78 заповеди за премахване на незаконно надстрояване издадени от ДНСК

admin

Стартира ремонтът на тунел „Витиня“ в посока София

ivan

Кипър ще строи най-голямото казино в Европа

ivan

Напишете коментар