Invest Build Media
Имоти и строителство

400 млн. евро европейска солидарност помагат за строежа на третата линия на метрото

В момента третата линия на метрото изграждаме с около 400 млн. евро европейска солидарност. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети столичното метро с главният преговарящ от името на ЕС за „Брекзит“ Мишел Барние.

„Много съм щастлива, че г-н Барние е на софийското метро. Той познава началото на строителството на втората линия и е много важно да се видят европейските средства и солидарност за какво отиват. Това е граждански проект, който е в полза на града и всички граждани, които използват най-бързия и екологичен градски транспорт. В момента строим 12 км от третата линия на метрото. Това беше първият одобрен проект за европейско финансиране от новия програмен период“, заяви Фандъкова.

Тя уточни, че очаква до края на годината над 80% от участъка от „Красно село“ до Малък градски театър „Зад канала“ да бъдат готови. „Знаете, че след приключването на третата линия на метрото, около половин милион души дневно ще използват най-екологичния градски транспорт. Ползата за екологията е много голяма – около 90 000 тона годишно ще спестяваме с изграждането на третата линия на метрото. За нас европейската солидарност е важна и е голяма отговорност да можем да подготвим проектите, да ги защитим и да покажем, че тя се ползва от гражданите“, допълни тя. Фандъкова подчерта, че за тях е важно това, че успяват да строят с бързи темпове различните участъци от софийското метро с голяма подкрепа от ЕК.

„В момента третата линия на метрото изграждаме с около 400 млн. евро европейска солидарност. Чухме уверението, че във връзка с преговорите, Великобритания е поела ангажимента да изпълни всичко свои финансови ангажименти. Вече са изпълнени над 60% от дейностите по третата линия на метрото. Очаквам до края на месец май тунелопробивната машина да достигне до НДК“, каза още Йорданка Фандъкова.

1 млрд. европейски средства са инвестирани за 14 години в софийското метро. Това каза от своя страна Мишел Барние. „Преди присъединяването на България от 1999 г. до 2004 г. бях европейски комисар и отговарях за регионалната политика на сближаване. Това е една от най-смислените европейски политики, които засягат гражданите, регионите и солидарността“, заяви Барние. По думите му именно в рамките на тази политика България след присъединяването си е получила европейски средства, за да се финансира този толкова важен приоритет за гражданите на София.

„Спомням си, когато за първи път се срещнах с българския министър-председател Бойко Борисов в началото на първия му мандат. От кабинета му излязохме на балкона и той ми показа строеж на най-първата линия на софийското метро. За 14 години са инвестирани 1 млрд. европейски средства в името на солидарността. Това не са само думи, а факти“, каза той.

Според него метрото е граждански проект, икономически и екологичен. Той отбеляза, че София и българското правителство са заложили този толкова важен проект за гражданите в приоритетите си.

Вижте още

Милениалите ще движат пазара на недвижими имоти

leni

Ще строят гигантски телескоп на Канарските острови

admin

Регионалният министър провери възстановителните работи в Хитрино

ivan

Напишете коментар