Invest Build Media
Имоти и строителство

Експерти ще решават дали археологията ще забави строителството на магистрала Струма

Две години може да се забави строителството на АМ „Струма“, ако преместим трасето заради археологическите находки от античния град Скаптопара в района на селата Покровник и Зелен дол, каза пред журналисти в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По думите му, сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по казуса. В случая с разкопките в никакъв случай не искаме да сблъскаме двата интереса – бързото и скоростно строителство на магистралата с консервирането, експонирането и социализирането на ценните находки от античния римски град, посочи Нанков. Затова сме осигурили финансов ресурс в размер над осем милиона лева за разкопките по цялото протежение на АМ „Струма“ – в участъците лот 3.1 и лот 3.3, добави той.

„От около седмица сме в постоянен контакт с министъра на културата Боил Банов, тъй като аз, като обикновен човек, трябва да се вслушвам в гласа на експертите. Те ще преценят какво следва от тук нататък. Ще се доверя изцяло на мнението на директора на Националния археологически институт с музей към БАН, както и с това на останалите експерти“, каза Нанков, който връчи наградите на победителите във втория кръг от Националния рали шампионат на България „Планинско изкачване Благоевград“.

„Трябва да минаваме през нови имоти, които нямат парцеларен план, няма процедури по отчуждаване. Ще трябва да стартираме нови процедури, това ще отнеме голям финансов ресурс. Но не може да измерваме историята на базата на няколко милиона лева, ако се наложи изместване на трасето“, посочи Нанков. Според него няма гаранция, че при изместването на трасето няма отново да се попадне на археология.

„Докато не изградим АМ „Струма“, проблемът с движението не само в Кресненското дефиле, имаме и други тежки участъци, ще продължава. Необходимо е да се приключи с палиативните ремонти за кърпенето на дупки и фугите по мостовите съоръжения по протежението на АМ „Струма“. Мостовите съоръжения преди Железница, Кресна и Крупник са в много тежко състояние. Ще се постараем максимално бързо да приключим с изграждането на АМ „Струма“, за да се облекчи трафикът в област Благоевград“, заяви министър Нанков.

От 1 януари 2019 г. ще бъдат въведени електронните винетки, а от април-май същата година – толсистемата. В момента Световната банка прави анализ на тарифирането, ще предложи и модела на бъдещото ценообразуване и избора на пътища, допълни министър Нанков.

Осигурени са над 8 млн. лв. за археологически разкопки по трасето на Лот 3.1 и Лот 3.3 на магистралата

В Благоевград министърът коментира още, че от 1 януари следващата година ще влязат в сила електронните винетки за леки автомобили, а тол таксата за автомобили над 3,5 т – от месец май 2018 г. В момента Световната банка прави анализ за тарифирането, модела за бъдещото ценообразуване и избора на пътища, информира той. Инфраструктурата на тол системата ще бъде изградена върху около 80% от републиканската пътна мрежа или малко над 16 хил. км, каза още министърът. Той съобщи, че първоначално ще се таксува преминаването по добри пътища, което означава, че ресурс ще се генерира от около  55-60 % или 11 хил. км републикански пътища, каза още министърът. Николай Нанков допълни, че с поетапното рехабилитиране на нови отсечки тол системата ще бъде въвеждана и за тях. Министърът бе категоричен, че с внедряването й този справедлив модел за плащане ще реши голяма част от проблемите в пътния сектор в страната.

Николай Нанков връчи наградите на победителите във втория кръг от Националния шампионат на България „Планинско изкачване Благоевград“. Той поздрави организаторите, участниците и контролните органи, които са осигурили безпрепятственото провеждане на състезанието с многобройна публика. Без спортния дух на участниците, нямаше да сме свидетели на това, което два дни пълни сърцата и душите. Те са нашите най-добри партньори в това да спечелим войната по пътищата. Те възпитават в спортен дух, шофьорски умения и толерантност на пътя нашите деца и младите шофьори, коментира министърът.

Вижте още

МРРБ предоставя над 606 хил.лв. за реконструкция на основни водопроводи в Хитрино

admin

Спряха тока и достъпа до строежа на хотел Маринела

admin

Пътят Видин-Ботевград ще струва 1,6 млрд. лв., ще е готов до края на 2021 г.

ivan

Напишете коментар