Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Повечето жители на пловдивския район Тракия харесват средата, в която живеят

75% от жителите на пловдивския район „Тракия“ харесват средата, в която живеят, а две трети биха се включили в акции по облагородяването й. Това показва проучване, направено по поръчка на One Architecture Week, чийто екип подготвя провеждането на тазгодишния едноименен фестивал в третия по големина панелен квартал в страната.

Според архитектите за изминалите 25 години така наречените „квартали – спални“ са се променили значително, жителите им са „взели нещата в свои ръце“, а целта на форума е да срещне бъдещите идеи на гражданите с тези на местната администрация и държавните институции, за да се разгърне развитието в градивен план.

„Ние с фестивала вече сме се включили в тази лаборатория, която е „Тракия“ с проучването, с една програма в едно от училищата в „Тракия“, градски познания. Направили сме вече седем-осем срещи с граждани в различни части на квартала, взимали сме карти от общината, информация от района – залесяване, озеленяване, плановете за промени за паркиране, за пътни мрежи, всичката тази информация вече е комбинирана в една интерактивна карта, практически тестваме нови методи за взаимодействие“, каза Любо Георгиев, директор на фестивала.

Екипът ще издаде също книга с данните от проучванията. За фестивала през есента се подготвя и изложба. В обсъжданията по време на форума ще се търси и отговор на въпроса – защо е много малък броят на жителите на квартала, които искат да се включат в програмата за саниране. От около 300 панелни блока в „Тракия“ санираните са едва четири, а по 11 предстои да започне работа.

Вижте още

Представят ескизния проект на Борисовата градина на 13 юли

ivan

Започва разрушаването на паметника „1300 години България” пред НДК

ivan

Невероятна сграда ще промени пейзажа в Брюксел

leni

Напишете коментар