Invest Build Media
Имоти и строителство

Само 11 панелни блока в пловдивския ж.к. Тракия готови за саниране

Само 11 панелки в пловдивския жилищен комплекс „Тракия“ са готови за саниране по програмата за енергийна ефективност.

„Проведохме мащабна разяснителна кампания, агитирахме от вход на вход, но убедихме собствениците на едва 11 блока“, заяви кметът на района Костадин Димитров. Той допълни, че по друга програма са обновени 4 блока и в момента се довършва петият. В панелния комплекс жилищните сгради наброяват 300, а жителите му са над 65 000 души.

Причина за отказите според арх. Любо Георгиев, директор на фестивала One Architecture Week, са митовете и легендите, които се носят сред хората. Все още в ход били слухове от типа: „Ще ви вземат апартаментите“.

Според кмета на „Тракия“ негативизмът дърпа силно назад развитието. Хората трудно се съгласявали да се възползват от придобивките, които държавата осигурява безплатно каквото е санирането. „Няма да стигнем далеч като гледаме отрицателно“, каза Костадин Димитров.

Проучване сред 500 тракийци, извършено от ONE ARCHITECTURE WEEK, показва, че 80% от хората си харесват квартала и не биха заменили жилищата си за нищо на света с друг пловдивски район. На тях им допадали широките булеварди, просторните гледки и зеленината на „Тракия“. Майките препоръчвали повече детски площадки, а шофьорите настоявали за още места за паркиране.

„Клишето, че панелните комплекси са грозни, неприветливи и отблъскващи, е отживелица. Реалността е друга – тези квартали през последните 20 г. се промениха и предлагат атрактивна градска среда“, коментира арх. Георгиев. Според него столичните „Младост“ и „Люлин“, както и бургаският „Меден рудник“ непрекъснато се развивали. „Жителите са взели нещата в свои ръце и са превърнали местата около блоковете си в малки лаборатории за градска среда“, твърди Георгиев.

„Тракия“ е третият по големина панелен комплекс в България, преди него са „Младост“ и „Люлин“ в София. Кметът Костадин Димитров твърди, че най-щастливото детство е прекарал в пловдивския квартал, в който имало уникална среда. Дълго мислил как да преустрои парка „Майка и дете“, построен преди 40 г.

„Умувахме да го бутнем и изградим наново заради бетонните парапети, с които е опасан. Питахме хората от близките блокове и те бяха категорични, че искат още алеи, площадка за разходка на кучета, фитнес на открито. Това е начинът да вземеш решение – допитване до жителите“, посочи Димитров.

Вижте още

Започна строежът на нов завод за 2000 работни места в Плевен

ivan

Строителният контрол спря надстрояването на хотел „Маринела“

admin

130 хил. лв. глоба отнася фирма заради некачествен ремонт на бул. Шипченски проход в София

ivan

Напишете коментар