Invest Build Media
Инвестиции

Кредиторите искат 40 млн. лева от БДЖ до края на юни, за да вдигнат запора

Облигационерите са поискали две вноски по 20 млн. лева до края на юни от БДЖ, за да прекратят принудителните вземания. Това обяви на извънредна пресконференция Филип Алексиев, финансов директор на Холдинг БДЖ.

Той уточни, че възбраната върху сградата на холдинга е наложена още на 20 март 2014 г., заради необслужване на заема. По думите на Алексиев това обаче не е извиване на ръце, а инструмент, от който би се възползвала всяка кредитна институция.

Емблематичната сграда на дружеството в центъра на София бе обявена за продан от частен съдебен изпълнител. В момента там се помещава централното управление на „Холдинг Български държавни железници“. Сградата е паметник на културата и е оценена на 7 милиона и 315 хиляди лева. Срокът за подаване на оферти е един месец.

В края на миналата седмица стана ясно, че кредиторите са блокирали парите по сметките на железниците, за да си получат вноските по заем.

Алексиев коментира, че спекулата с определението, че БДЖ е на „гърба на данъкоплатеца“, трябва да престане. Той даде пример с Франция и отпуснатите там 43 млрд. евро държавна помощ за железниците им.

Финансовият директор припомни, че се очаква още тази седмица правителството да одобри възмездна помощ от първите 20 млн. лева, което е първа крачка към изпълнение на изискванията на облигационерите .

„Първоначалните уверения от държавата са, че ще бъдат отпуснати поетапно 20 млн. евро. Облигационерите знаят, че няма как да погасим целия заем от 40 млн. евро наведнъж, така че са готови на компромиси. Всяка една съвременна държава, ако иска да има съвременна железница, която да е гръбнака на транспорта, следва да отделя съответните ресурси, така че тя да бъде конкурентоспособна“, коментира Алексиев и обясни, че очаква, че в рамките на месеца, който предстои, с помощта на държавата дружеството ще съумее да отговори на минималните искания на облигационерите, така че да започнат преговори за подписване на споразумение за разсрочване на задълженията.

Вижте още

Рекордни инвестиции в индустриални имоти в Европа миналата година

ivan

Емил Караниколов: Целта ни е максимална защита на държавния интерес в ЕмКо

ivan

Висока активност на купувачите на имоти през 2018 и първи спад на сделките с кредити

ivan

Напишете коментар