Invest Build Media
Инвестиции

Експерти прогнозират възможност за рязко поскъпване на парното

Решението на КЕВР за поскъпване на природния газ ще доведе до 7-процентов скок на парното и топлата вода от 1 юли, но по-тежките последици ще се усетят по-късно. Това стана ясно от коментарите на енергийните експерти Еленко Божков и Иван Хиновски пред бТВ.

Божков отбеляза, че „Булгаргаз” са искали 18% по-висока цена, а регулаторът неоснователно е ограничил заявката до 11% на базата на едни „13 млн. лева надвзети приходи, които съществуват само на книга”. „През октомври ще трябва да се търсят едни нови 13 млн. лв., за да се държат цените на това ниво”, посочи бившият член на КЕВР и прогнозира, че заради тренда на поскъпване на суровия петрол в крайна сметка може да се стигне до сериозен скок – 25-27%.

„Октомври вероятно ще се повтори ситуацията от началото на април миналата година, когато топлинната енергия скочи с 30%. Сега обаче следват зимните месеци”, коментира той.

Хиновски посочи, че исканото 18-процентово поскъпване на природния газ е „убийство за износа”, а в следващите месеци цената на суровия петрол се очаква да се успокои. По думите му сегашното увеличение ще доведе до около половин процент по-скъп ток спрямо по-ранните разчети на КЕВР, но „много повече ще се получи откат в топлинната енергия” – и особено в цените на топлофикациите без когенерати.

„Много по-важно е да се каже, че цената на природния газ ще се отрази върху промишлеността. Намалява се експортният потенциал на страната и губим работни места”, допълни той.

Така редица стоки и услуги, сред които – и хлябът, може да поскъпнат с 5-10%.

Вижте още

По-евтини заеми за малки фирми ще отпускат наши банки

admin

180 хил. кв. м. офис площи пуснати на пазара в София през 2018 г.

ivan

91% от автобусите в София ще са нови до средата на годината

ivan

Напишете коментар