Invest Build Media
Имоти и строителство

Кофите за боклук по софийската улица Солунска отиват под земята

„Всички контейнери по ул. „Солунска“ минават под земята. Това е трайна политика на общината, но й струва доста по-скъпо от контейнерите, които разполагаме по тротоари и улици“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която заедно със заместника си Евгени Крусев провери ремонтните работи по улицата.

„Затова се възползваме от интегрирани проекти и заедно с тях се стараем да прилагаме тази форма, която е и по-екологична и прави града по-привлекателен.“, заяви кметът.

На ъглите на „Солунска“ и „Христо Белчев“ са направени и първите в града изнесени ъгли, които правят тротоара по-широк и не позволяват на автомобилите да паркират по тях, добави Фандъкова. Тя посочи, че настилката на една от най-знаковите улици в града каквато е „Солунска“ вече е с паваж, тротоарите са решени с гранитни плочи, а оттоците на сградите са прибрани в едни доста по-елегантни оттоци на тротоара.

Кметът обяви още, че е пуснато движението в участъка от бул. „Витоша“ до ул.“ Христо Белчев“, като до няколко дни се очаква то да стигне и до ул. „Ангел Кънчев“. Столичният градоначалник уточни, че срокът, в който трябва да приключи ремонта на ул. „Солунска“ в участъка от бул. „Витоша“ до ул. „Граф Игнатиев“ е преди 15 септември и подчерта, че е възложила съм на всички обекти, на които се работи в момента да работят с удължено работно време – от по-рано сутрин до по-късно вечер.

Фандъкова каза, че не може да обещае, че някоя плочка няма да се разклати във времето, но е категорична, че няма да плати за некачествен ремонт. Тя поясни, че неустойката за забавяне е около 200 000 лева на ден, санкциите за недобре свършена работа доста солени, а гаранцията на обекта е 5 години като при подписването на договора е взета и парична гаранция, която остава до приключване на обекта.

„При завършване на обекта освобождаваме 50% от гаранцията, а останалите 50% при изтичане на гаранцията от 5 години, за да може ако възникнат проблеми да ги отстраняваме с парите на строителя, а не със средствата на данъкоплатците“, каза Фандъкова.

Тя каза още, че разширението на „Тодор Каблешков“ върви в срок и се очаква движението там да бъде пуснато около 20 юли. Започна ремонта и в двете градини „Кристал“ и „Св. Климент Охридски“, както и ремонта на тротоарите на ул. „Московска“, от които ще бъдат премахнати автомобилите, добави кметът.

Зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев, който също присъства на инспекцията обяви, че се подготвя процедура за ремонта на „Солунска“ в участъка от бул. „Витоша“ до бул. „Христо Ботев“. Не е ясно още обаче дали реконструкцията ще започне тази година или догодина, поясни Крусев, който добави, че най-късно до края на 2019 г. цялата улица трябва да бъде ремонтирана.

На въпрос дали ще бъдат премахнати автомобили от т.нар. депутатски паркинг, който се намира на площадното пространство пред храм-паметника „Свети Александър Невски“, Фандъкова каза, че в момента се водят разговори с председателя на НС Цвета Караянчева и се надява да се постигне решение, което да удовлетвори гражданите и да позволи нормалната работа на депутатите да продължи. Тя добави още, че няма да има ремонт на площадното пространство пред катедралата, а само в частта на улицата пред Синодалната палата, която води до ул. „Г.С. Раковски“, където ще бъдат ремонтирани само тротоарите.

Вижте още

Строител си сложи ограда на спорна градинка в Младост 1

ivan

В Китай строят град за изолации за бъдещи пандемии

leni

Международният технически панаир бе открит за 72-ри път в Пловдив

admin

Напишете коментар